Manta: hibridni katamaran, ki čisti morje

Katamaran Manta

Francosko-švicarsko podjetje SeaCleaners je nedavno razkrilo hibridni katamaran Manta, ki se bori proti onesnaženosti oceanov, tako da pobira plavajočo plastiko. Z uporabo biomimetičnega dizajna, hibridnega pogonskega sistema in napajanja iz obnovljivih virov energije bo ta visokotehnološka ladja ne samo zbirala morske odpadke, temveč jih tudi predelala. Manta, ki naj bi jo lansirali leta 2024, bo 75 % časa obratovala avtonomno brez uporabe fosilnih goriv, vsako leto pa bo lahko pobrala med 5000 in 10.000 ton plavajoče plastike.

Manta
Manta je riba (žarek), ki se hrani s planktonom. Ustvarjalci so idejo za katamaran dobili prav pri tej ribi, ki se hrani tako, da filtrira vodo (išče plankton). Katamaran na podoben način v vodi išče plastiko.

Delovanje Mante

Poseben dizajn Manti omogoča pobiranje mikroplastike, velike več kot 10 milimetrov, do enega metra globine. Katamaran lahko vsako uro zbere med 1 in 3 tonami odpadkov, odvisno od gostote in bližine plasti odpadkov. Mantine hibridne sposobnosti pomenijo, da lahko deluje do 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Vsak katamaran je opremljen z več sistemi zbiranja, vključno z nizom transportnih trakov za zbiranje odpadkov, s katerimi se plastika iz oceana prenese na ladjo, tremi plavajočimi sistemi za zbiranje površinskih odpadkov, dvema manjšima večnamenskima splavoma za plitve in ožje dele ocean, do katerih večji katamaran ne more dostopati, in dvema stranskima žerjavoma za vlečenje večjih kosov iz vode.

Poslanstvo Mante

Po besedah ustvarjalcev Mante, ki jih vodi ustanovitelj podjetja Yvan Bourgnon, bo prvo poslanstvo Mante potekalo v jugovzhodni Aziji. Nato bo Manta plula po Afriki in Južni Ameriki, posredovala pa bo tudi na začasno onesnaženih območjih po podnebnih ali naravnih nesrečah.

Projekt je v nastajanju tri leta in zaznamovala ga bo edina ladja na svetu, ki bo sposobna upravljati 100 % zbranih plastičnih odpadkov. Tako imenovana tovarna na krovu bo pomagala razvrstiti in obdelati zbrane odpadke, enota za pretvorbo energije pa bo plastiko pretvorila v energijo z minimalnim okoljskim odtisom. Kombinacija vetrnih turbin, hidrogeneratorjev in fotonapetostnih sončnih kolektorjev bo na krovu proizvajala obnovljivo energijo.

Manta katamaran
Manta. Vir: The SeaCleaners

Manta kot ambasadorka

Manta bo imela 22 članov posadke, ki bodo upravljali sortirnice, in 12 potnikov, vključno z več znanstveniki in raziskovalci. Po treh tednih na morju naj bi čoln usmerili proti obalnim pristaniščem na tem območju, da bi povečali ozaveščenost, izobraževali in pozdravili javnost na raznih dogodkih, povezanih z bojem proti onesnaževanju s plastiko. Kot rezultat bo Manta ponujala rešitve za globalno onesnaževanje s plastiko in delovala tudi kot ambasadorka za obnovo morskih ekosistemov in inovativne tehnologije zbiranja plastike.

Vir: Inhabitat

Prejšnji članek10 hitrih nasvetov za izboljšanje doma
Naslednji članekKako očistiti zunanjost oken v stanovanju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.