Naprave v stanju pripravljenosti vas stanejo več kot si mislite

Ko naprave ugasnemo, a jih pustimo v stanju pripravljenosti, te še vedno porabljajo energijo. Če torej želite znižati svoj račun za električno energijo, upoštevajte spodnjih nekaj nasvetov. 

Težko je sprejeti drastične spremembe v gospodinjstvu, zato je, če želite privarčevati pri energiji, treba začeti z manjšimi spremembami. Prvi korak je, da začnemo izklapljati naprave, ki jih ne uporabljamo. Naprave namreč ne porabljajo energije le tedaj, ko jih uporabljamo, temveč tudi ves čas, ko so v stanju pripravljenosti.

Kot opozarjajo na spletni strani Eko sklada, različni polnilci za prenosne računalnike, mobilne telefone in druge naprave porabljajo električno energijo tudi, ko jih ne uporabljamo, če ostanejo priključeni v vtičnico. Nekatere naprave v stanju pripravljenosti porabijo tudi eno tretjino energije, ki je sicer porabijo v stanju delovanja.

polnilec za telefonKako najpreprosteje ukrepati?

Najpreprosteje je, če vsako napravo po uporabi preprosto izključimo.  Uporabimo lahko tudi podaljšek z več vtičnicami in stikalom za izklop. Tako z eno potezo izklopimo več naprav hkrati. Na posamezni priključek je smotrno priključiti naprave, ki delujejo običajno sočasno. To so recimo televizija, igralna konzola, DVD predvajalnik, TV komunikator ipd. Brezžični usmerjevalnik priklopite raje v drugo vtičnico ali drugi podaljšek, da ne boste z izklopom preostalih naprav ostali tudi brez brezžičnega omrežja. Pri napravah, ki jih je treba programirati, se izklapljanje ne priporoča.

Preverite ob nakupu

Če preverite, kolikšna je poraba naprav med delovanjem, ne bo nič odveč, če boste v prihodnje ob nakupu preverili tudi, koliko določena naprava porabi v stanju pripravljenosti.

Katere naprave bi bilo koristno izklapljati?

Med neuporabo bi bilo smotrno izklapljati vse računalnike – tako stacionarne kot prenosne, ekrane, televizorje. Prav tako bi lahko iz omrežja iztaknili modem v času, ko nas ni doma. Izklopite iz vtičnice radio, glasbeni stolp, stereo sistem. Ne pozabite na avtomat za kavo, grelnik vode, opekač. Izklopite lahko tudi pralni stroj in vse luči. Izklapljajte igralne konzole, razne fitnes naprave, ki jih je potrebno priklopiti ob uporabi (sobno kolo, tekalna steza, eliptični trenažer …). Obvezno po uporabi iztaknite tudi vse polnilce za naprave.

Koliko lahko prihranimo z izklapljanjem?

To je povsem odvisno od tega, koliko sicer naprave porabijo energije v stanju pripravljenosti. Na leto naj bi po nekaterih podatkih lahko z rednim izklapljanjem računalnika, monitorja in tiskalnika, televizije, brezžičnega usmerjevalnika (routerja) v času, ko smo v službi, avtomata za kavo, igralnih konzol in vseh polnilcev lahko letno prihranili tudi okoli 80 evrov, kar pa ni malo.

Britanska raziskava, ki je osupnila

električna vtičnicaAmeriško ministrstvo za energijo je izračunalo, da bi gospodinjstva z izključevanjem naprav iz omrežja v času neuporabe lahko svojo porabo znižala za 5-10 odstotkov. A leta 2012 v Veliki Britaniji opravljena raziskava, ki jo je naročila tamkajšnja vlada, je pokazala, da predstavlja potrošnja naprav v stanju pripravljenosti še večji delež. Kot je pokazala raziskava, britanska gospodinjstva skupno potrošijo za kar 1,6 milijarde evrov elektrike na leto s tem, ko naprav ne izklapljajo, temveč jih puščajo v stanju pripravljenosti. Povprečno gospodinjstvo naj bi letno lahko z izklapljanjem naprav privarčevalo kar 108 evrov.

Iz britanske neprofitne organizacije Energy Saving Trust, ki izvaja raziskave za britansko vlado, so tedaj sporočili, da skupna poraba elektrike naprav v stanju pripravljenosti predstavlja kar 16 odstotkov porabe energije v povprečnem britanskem gospodinjstvu, kar je precej več kot so do tedaj menili. Pred raziskavo so namreč ocenjevali, da poraba naprav v stanju pripravljenosti znaša med 5 in 10 odstotki skupne porabe. Kot je še pokazala raziskava, enoosebna gospodinjstva pri kuhanju in pranju porabijo približno enako električne energije kot gospodinjstva, v katerih živi povprečna družina.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNe obupajte: Odstraniti pasje dlake s preproge je preprosto
Naslednji članekTende, ki služijo vse leto v vseh razmerah
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.