Najbolj umazani prostori v hiši, ki so leglo bakterij in bacilov

Najbolj umazani prostori v hiši
Najbolj umazani prostori v hiši

Enostavno je opaziti umazanijo v čistem domu kot je polit sok, umazano perilo ali prah na policah. Kaj pa tisti prostori v gospodinjstvu, ki niso videti pretirano umazano, a vseeno vplivajo na naše zdravje in čistost doma. Preverili smo vsak prostor gospodinjstva in posvetili nekaj luči na najbolj pogoste prostorčke, ki so najbolj umazani. Pred vami je seznam najbolj umazanih prostorov v vašem domu, ki jih ne opazite s prvim pogledom.

Kuhinja nikakor ne sme biti najbolj umazan prostor v hiši

Kuhinja velja za enega najbolj obljudenih in uporabljenih prostorov v hiši. S tem pride tudi umazanija, ki jo je v kuhinji veliko. Vse, kar pomaga pri širjenju bakterij, je prisotno v kuhinji – hrana, vlaga in toplota. Tu so seveda surovo meso, neoprano sadje in zelenjava, drugi bacili vseh članov gospodinjstva in uporabljenih predmetov. Kateri deli kuhinje so najbolj umazani?

 • Pomivalna korita
 • Kuhinjski pulti
 • Predali in predvsem ročaji
 • Hladilniki znotraj in zunaj pri ročajih
 • Mali kuhinjski aparati in kuhinjski pripomočki
Kuhinja velja za najbolj umazan prostor v hiši
Kuhinja velja za najbolj umazan prostor v hiši

Kopalnica je prostor čistoče, a najbolj umazan prostor

Čeprav velja za prostor čistoče, bo vedno v njem tudi nekaj umazanije in bakterij. Ker gre za prostor, kjer se želimo znebiti umazanije, so predmeti s katerimi to počnemo pravo središče umazanije. Pozorni moramo biti nanje in poskrbeti tudi zanje ter jih zamenjati ali očistiti. Kaj moramo še posebej vzeti v obzir v kopalnici?

 • Stikalo za luči
 • Kljuke vrat, omar in kabin
 • Brisače in podloge

Vsekakor so tu pridružene tudi morebitne tuš kabine, kadi in WC školjke, ki so še kako nabite z bakterijami in umazanijo. Pogosto nam je nevidna in si tako ti prostori oziroma elementi kopalnice zaslužijo več pozornosti pri čiščenju. Enako je s stenami okoli njih ter vrati. Pravzaprav je najboljše, če zelo dobro očistite prav vse.

Kopalnica je najbolj umazan prostor v hiši
Kopalnica je najbolj umazan prostor v hiši

Dnevni prostori so nevarni, če je nekdo bolan

Ali govorimo o dnevnih sobah, igralnicah ali kateri drugi sobi namenjeni druženju, v vsaki je nekaj umazanije. Pomislite samo na to kolikokrat se nekdo dotakne daljincev, kontrolorjev, telefonov, tipkovnice, računalniške miške, tablic in drugih pripomočkov. Ali imajo vedno čiste roke? Verjetno ne. In zaradi količine rok, ki se dotika stvari v skupnih sobah, so le te pravo gnezdo bakterij in umazanije. Dezinfekcijski robčki naj bodo vaši najboljši prijatelji, ki jih je pametno uporabljati redno in vsak dan. Še posebej, če je nekdo v vašem gospodinjstvu bolan ali prehlajen.

Pogosto mesto kjer se nabira umazanija so hrbtni deli sedišč – sedežne garniture in stoli. Kihanje, dotikanje, brisanje, lasje, dlaka in drugo. Te lokacije morajo biti vsaj enkrat na teden posesane in obrisane, vsaj z ročnim sesalcem. Poskrbite za redno čiščenje in s tem boste korenito spremenili količino umazanije v teh prostorih.

Dnevni prostori so lahko najbolj umazan prostor v hiši
Dnevni prostori so lahko najbolj umazan prostor v hiši

Spalnica hitro povzroči alergije in ekceme

Miren kotiček namenjen počitku in užitku je lahko precej pogosto najdišče umazanije. V spalnici se počne marsikaj, največkrat prav na postelji, ki mora biti najpogosteje očiščena. Tu je govora predvsem o posteljnini, ki se mora redno menjati in prati. Umazanija, ki se nabira na postelji oziroma predvsem na posteljnini lahko privede do:

 • Alergije in težave z dihanjem
 • Glivična in bakterijska vnetja
 • Iritacija kože, akne in ekcemi

Prav zaradi tega mora biti posteljnina zamenjana vsaj enkrat na teden, tudi večkrat, če ste nagnjeni k nočnemu znojenju ali pogostim aktivnostim. Tudi v spalnici je potrebno paziti na druge elemente, kot so kljuke, vrata, nočne omarice in prostore, ki se jih pogosto dotikate. In ne pozabite pobrisati prahu na policah ter pod posteljo.

Spalnica je lahko leglo bacilov, bakterij in umazanije, kar jo uvršča na sam vrh najbolj umazanih prostorov v hiši
Spalnica je lahko leglo bacilov, bakterij in umazanije, kar jo uvršča na sam vrh najbolj umazanih prostorov v hiši

Predmeti, ki jih pogosto pozabite

Poglejmo tudi nekaj predmetov, ki jih najpogosteje spregledamo in se nanje dobesedno požvižgamo. Kljub temu, da ne pomislimo nanje ob omembi umazanije, so še kako umazane in morajo biti pogosto očiščene. Kateri predmeti so to?

 • Otroške igrače
 • Igrače hišnih ljubljenčkov in posode za hrano
 • Ključi
 • Torbice in denarnice
 • Nahrbtniki in druge večje torbe

 

Prejšnji članekKombi na vodikov pogon, ki ga je možno v celoti reciklirati
Naslednji članekUživajte v zasneženi idili v lastnem zimskem vrtu
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.