Kombi na vodikov pogon, ki ga je možno v celoti reciklirati

Kombi Ive Indigo je možno reciklirati
Kombi Ive Indigo je možno reciklirati v celoti, njegov življenjski cikel pa traja petnajst let

Britansko podjetje je razvilo obstojen kombi na vodikov pogon, ki ga je moč popolno reciklirati. Ker gre za dostavno vozilo so se mnogi zbali, če bo uspel dosegati določene standarde. In kako kaže v tem pogledu? Kombi z imenom Indigo, ki ga je proizvedlo podjetje Ive, to še kako dosega. Zakaj ne bi dostavna vozila začela biti obstojna, reciklirana in še kako zmogljiva? Vse o novem kombiju, ki bi lahko spremenil avtomobilsko industrijo, pa v nadaljevanju.

Kombi Indigo je možno v celoti reciklirati

Britansko podjetje Ive s polnim imenom Innervated Vehicle Engineering, ki je del koncerna MIRA, je razvilo novo lahko dostavno vozilo. Kombi z imenom Indigo je v celoti sestavljen iz obstoječih materialov in ga je po koncu uporabe možno reciklirati. Podjetje zanj pravi, da je zelena izbira za vse dostavne flote in voznike.

»Indigo uporablja vodikove gorivne celice, organske in ne-kovinske materiale ter je 3-D optimizirano, narejeno s pomočjo nizko energijskih mikro-proizvodnjih tehnik. Gre za naprede nrazvoj produktivnost vozila,« so povedali pri podjetju Ive. Za svoj kombi Indigo trdijo, da ima petnajst let dolg življenjski cikel, kar naj bi bilo po njihovih besedah 128 % boljše od dizelskih kombijev. In kako se reciklirani kombi obnese kot dostavno vozilo?

Kombi na vodikove celice, ki ga je možno reciklirati
Kombi na vodikove celice, ki ga je možno reciklirati

Kombi poganjajo vodikove gorivne celice

Indigo omogoča 600 kilometrov dosega in prevažanje več kot 1500 kilogramov težkega tovora. Uporabniki velikih dostavnih vozil bodo planili nanj, če so se odločili za zeleno prihodnost in bistveno zmanjšanje emisij ter ogljičnega odtisa.

Indigo je bil optimiziran za voznikovo varnost in upravljivost. Jasen znak tega je središčni sedež, ki naj bi omogočal veliko boljši razgled na obe strani. Fokusirali so se tudi na počutje voznika, saj je zadnji del kombija prilagojen enostavnemu natovarjanju. Stranski ogledali sta zamenjali dve kameri, varnost pa je okrepljena z zaklepanjem brez ključa.

Kombi ter podjetje sta že prejela odobritev in podporo britanske sheme za razvoj, ki zagotavlja investicije v nove proizvodnje, tehnologije in usluge. Prvi testi vozila bodo na voljo s septembrom leta 2023, prvi modeli pa bodo na ceste zapeljali že nekaj mesecev po tem, na začetku leta 2024.

Prejšnji članekShoefresh – odstrani neprijeten vonj obutve in jo posuši
Naslednji članekNajbolj umazani prostori v hiši, ki so leglo bakterij in bacilov
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.