Mladi par iz Dolenjske privarčeval 180 tisoč evrov in zgradil sanjski dom

Eva Hofmana in nova hiša.
Foto: Kanal A / printscreen

Zgodba 28-letne Eve Homan in 34-letnega Marka Lindiča, parček prihaja iz Dolenjske, dokazuje, da se vse da, če se hoče. Že dve leti živita v svoji sanjski hiši, ki je nista dobila ne s sanjskim dedovanjem ne s posojilom s sanjskimi obrestmi, ampak s prihranki. Za 180.000 tisočakov sta tako dobila lasten dom.  Njuna zgodba je širši javnosti postala znana pred dobrim tednom, ko je Eva o gradnji hiše spregovorila v spletnem podkastu Inbed.

»Že po naravi sva zelo varčna. Obema je varčevanje hobi,« pove Homanova, ki ob tem prizna, da številni tega ne razumejo. »Večina ljudi je običajno vesela, ko nekaj kupi, midva pa sva vesela, ko lahko nekaj privarčujeva,« pojasni. Varčnost, ki se je oba držita že od srednje šole dalje, se jima je tako izplačala. Hiša s 100 kvadratnimi metri je bila gotova v desetih mesecih.

Cena dvosobnega stanovanja? V Celju približno 200.000, v Kranju 300.000, v Ljubljani pa že 400.000. Si ljudje danes sploh lahko privoščimo nepremičnine?

»Ista hiša bi naju lahko brez problema stala 400.000 evrov«

»Ko smo gradili hišo, je bila že zima in ni bilo prav nič zabavno. Po službi smo prišli domov, se takoj preoblekli in nato delali na parceli do 11. ure zvečer. Potem smo šli spat in potem spet ob 6. zjutraj. In tako smo delali 10 mesecev,« dodaja mladenka. Ob tem pa jima je delo precej oteževala tudi gradnja v času koronavirusa.

»Veliko gradbenih stvari sva sama naredila tudi zato, ker delavcev ni bilo na razpolago, midva pa sva si zaradi moje nosečnosti obljubila, da bo hiša v desetih mesecih od začetka gradnje že vseljiva,« je dodala. Med drugim sta sama izolirala okenske špalete, pripravila les za streho, nabavila precej materiala, prekrila streho s strešniki.

»Denar se lahko hitro porabi, če ne gledaš, kam ga daš. Ista hiša bi naju lahko brez problema stala 400.000 evrov.« Ocenjuje, da sta več deset tisoč evrov med gradnjo privarčevala tudi s tem, ko nista najela projektanta, ki bi nadzoroval in organiziral delo – tudi to sta počela sama.

Njun življenjski stil ni močno spremenil

Kot pa poroča portal N1 se tudi po gradnji hiše njun življenjski stil ni močno spremenil. Še vedno ne naročata hrane na dom, restavracijam se tudi na splošno izogibata, ne zapravljata po nepotrebnem za nova oblačila, primerjata cene telekomunikacijskih operaterjev, nimata dragih avtomobilov.

Urednik portala MojPrihranek

VIRN1info.si
Prejšnji članekSpite nadstandardno! Spoznajte oblazinjene postelje BoxSpring
Naslednji članekKako dolgo poznamo sladoled in od kod izvira?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.