Kako dolgo poznamo sladoled in od kod izvira?

3 kepice vanilijevega sladoleda na krožniku
Sladoled je ena izmed najbolj priljubljenih sladic na svetu, a njegovo poreklo je zavito v tančico skrivnosti. Kljub temu pa obstaja več zanimivih dejstev o njem, ki jih bomo raziskali.

Zgodnje sledi sladoleda

Grki naj bi že 500 let pred našim štetjem na tržnicah prodajali nekakšno obliko »sladoleda« – mešanico snega, sadja in medu. Tudi rimski cesar Neron naj bi svoje podanike pošiljal v gore po led, ki si ga je mešal s sadjem. Marco Polo pa naj bi iz Kitajske prinesel svojo različico sladoleda, ki so ga tam pripravljali iz snega, riža in mleka.

Ambra in sladoled

Na prvi pogled se zdi, da kit glavač nima nobene povezave s sladoledom. Vendar je snov, ki jo izloča kit glavač in se imenuje ambra, dejansko bistvena sestavina sladoleda. V nekem starem receptu iz leta 1668 piše, da se v zavreto smetano z muškatom doda sladkobno ambro in nekaj sladkorja.

Prva tovarna za proizvodnjo sladoleda

Leta 1851 so v Bostonu zagnali prvo tovarno za proizvodnjo sladoleda. Povprečen Slovenec poje 4 litre sladoleda na leto, medtem ko povprečen Američan zaužije kar 20 litrov. Vanilja je najbolj priljubljen okus sladoleda, saj kar 30 % prodanega sladoleda ustreza temu okusu.

Okusi in osebnost

Če ste mislili, da je imel prvi sladoled okus po vanilji, se motite. Najprej so uživali v čokoladnem sladoledu, ki je bil takrat redka in eksotična sladica. Danes pa lahko izbirate med klasičnimi okusi in tudi bolj nenavadnimi, kot so česnov, paradižnikov ali celo sladoled z okusom korenja, ocvirkov ali piva. Zanimivo je, da naj bi vaš najljubši okus sladoleda precej povedal tudi o vaši osebnosti. Na primer, ljubitelji vanilje so impulzivni idealisti, medtem ko so ljubitelji čokolade živahni, dramatični in šarmantni.

Sladoled za slavje in tolažbo

Sladoled je priljubljena sladica po vsem svetu. Ljudje si ga privoščimo ob različnih priložnostih – za proslavo začetka počitnic, rojstnega dneva ali posebnih dosežkov. Še bolj pa nam gre v slast, ko potrebujemo tolažbo. Znanstveniki so ugotovili, da je sladoled na prvem mestu med živili, ki nas tolažijo.
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Glavni urednik

Prejšnji članekMladi par iz Dolenjske privarčeval 180 tisoč evrov in zgradil sanjski dom
Naslednji članekTo pa je odlična novica za številne starše, od države bodo prejeli enkratni znesek
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.