Kako se znebiti neprijetnega vonja v hiši

Dom počistite, prezračite, zamenjate posteljnino, obesite sveže oprane zavese, operete blazine … čez nekaj dni pa znova vonj po postanem zatohlem. Kako se znebiti neprijetnih vonjav?

Ena izmed možnosti je, da kupite osvežilce zraka, dišeče sveče in nekako prikrijete neprijetne vonjave. A ker v veliko primerih komercialni osvežilci zraka dražijo dihala in, če so vonji premočni, lahko povzročajo tudi glavobole, je bolje, če se reševanja težave lotite na drugačen način.

NEVTRALIZIRAJTE NEPRIJETNE VONJAVE

Morda zveni nekoliko nenavadno, a z vodko boste učinkovito nevtralizirali neprijeten vonj iz tkanine – oblazinjenega pohištva, oblačil, celo iz ležišča vašega hišnega ljubljenčka. Vodko razpršite po tkanini in počakajte, da izhlapi – skupaj z neprijetnimi vonjavami.

V sobi vonj nevtralizirate z mešanico vodke in eteričnih olj. Zmešajte okoli 1 dcl vodke s 15 kapljica eteričnega olja nageljnovih žbic (klinčkov), 10 kapljicami eteričnega olja limone, ½ žličke eteričnega olja bergamotke in 2 dcl destilirane vode. Premešajte, nalijte v stekleničko z razpršilom in razpršite sobo.

Če imate težave v predsobi zaradi neprijetnih vonjav, ki jih oddajajo vaši čevlji ali športni copati, poskusite na naslednji način. Sodi bikarboni dodajte nekaj kapljic antibakterijskega eteričnega olja, kakršna sta eterično olje rožmarina ali sivke. Primešajte nekaj kapljic olja čajevca in poprove mete za svežino. Natresite v nogavico in potisnite v čevelj.

ODIŠAVITE DOM

Po tem, ko uspešno nevtralizirate neprijetne vonjave, izobesite doma izdelane dišeče pripravke.

V bombažne vrečke preprosto naložite sivko in vrečke podtaknite v omare. Podobno lahko pripravite dišeče vrečke z zelišči, na katera kanete nekaj kapljic eteričnega olja.

V predsobo ali druge prostore postavite posodice s putpurijem. Ko se razdiši, ga prepojite z novim eteričnim oljem.

V destilirano vodo primešajte nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja in premešajte. Mešanico prelijte v manjše stekleničke in vanje postavite palčke. Te bodo vonj enakomerno razširile po prostoru. Pozimi lahko vodo z eteričnim oljem postavite v bližino grelnih teles.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek4 dejstva, na katera moramo biti pozorni pri izbiri in vgradnji novih oken
Naslednji članekRazlogi, zakaj so ALU vrata in okna najboljša izbira

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.