To je tehnološko najnaprednejša hiša v Sloveniji

Dom24h 2022 marles

Za tehnološko najnaprednejšo stavbo v Sloveniji velja projekt DOM24h, ki je trenutno v zaključni fazi gradnje, in se nahaja na sedežu podjetja Marles. 

Gre za dom prihodnosti, ki tudi zaradi digitalnega dvojčka predstavlja popolnoma novi koncept bivanja. V celoti prilagojena novim bivanjskim standardom, predstavlja vrhunski primer neto skoraj nič-energijske stavbe, ki jo uporabljamo 24 ur na dan.

Raziskave so namreč pokazale, da opravljanje dela v domačem okolju zmanjšuje stres, število in trajanje bolniških odsotnosti, viša storilnost, kvaliteto in inovativnost opravljenega dela ter je na več nivojih stimulativno. Delo na domu hkrati zadnje čase postaja vedno bolj zaželen in priročen način opravljanja dela. Danes se tako delodajalci in zaposleni kot podjetniki in samozaposleni vse pogosteje odločajo za delo na domu.

Dom24h je zasnovan tako, da zagotavlja napredno, pametno in povezljivo okolje 24 ur na dan in da stanovalcu nudi multimodalno bivanje: istočasno del stanovalcev/uporabnikov stavbo uporablja kot dom, del pa kot delovno okolje. Tudi fizično ga sestavljajo trije deli: dnevno-bivalni, spalno-zasebni in poslovni:
dnevno-bivalni del: kuhinja, dnevna soba, jedilnica, WC, vhodna avla, garderoba in tehnični prostor;
spalno-zasebni del: spalnica, otroški sobi, kopalnici, savna, terasi, galerija;
poslovni del: pisarna oziroma sejna soba, kabinet, čajna kuhinja, WC.

Marles smartis dom24h

STAVBA S SENZORJI, ki povedo vse o dogajanju v hiši

»Cilj projekta je bil med drugim zgraditi pametno hišo z vgrajenimi senzorji, ki bodo lastnikom hiše omogočili pregled podatkov v realnem času v eni spletni aplikaciji. Tu nastopimo mi,« pravijo v podjetju Smartis, informacijski sistemi, d. o. o. »Naša naloga je bila zgraditi digitalni dvojček hiše DOM24h, ga povezati s senzoričnimi podatki in te podatke predstaviti s tabelami, grafikoni in kar je najpomembneje, kot vizualizacijo BIM modela oziroma 3D predstavitev objekta.«

Koristi pametnega dvojčka

Digitalni dvojček je programska oprema, ki optimizira načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje zgradb, v katerih potekajo procesi na konkretnih napravah in strojih. Tako so pri Smartisu za DOM24h razvili IoT platformo »DIGIT«, ki po eni strani optimizira izgradnjo, vzdrževanje ter upravljanje zgradbe, po drugi strani pa investitorjem oziroma uporabnikom prinaša praktične koristi. Med njimi recimo:
– spremljanje kakovosti bivalnega okolja,
– avtomatsko opozarjanje o preseženih vrednostih senzorskih podatkov – npr. o preveliki vlažnosti prostorov,
– optimizacijo porabe energije,
– avtomatske opomnike o potrebnih vzdrževalnih delih na samem objektu …

Smartis je sicer vodilni slovenski ponudnik sistemske integracije, upravljanja sistemov, podatkov in informacijske varnosti za velika poslovna in urbana okolja.

Osnovne značilnosti stavbe Dom24h

Osnovni namen projekta Dom24h je razvoj in demonstracija novega koncepta bivanja in dela v domu, ki ga uporabljamo 24 ur na dan, razvoj in demonstracija podsistemov in produktov za pametne stavbe prihodnosti in razvoj ustreznega poslovnega modela za trženje tega koncepta na trgu:

  • neto ničenergijska stavba,
  • »life-cycle thinking«,
  • kompatibilna in povezljiva notranja oprema,
  • IoT (Internet stvari),
  • povezljivost z okolico na različnih nivojih (energija, informacije ipd.),
  • elektromobilnost,
  • povezanost v oblak in digitalni dvojček,
  • integracija v skupnost in energetsko verigo (»smart contracting«),
  • dvosmerna povezava s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnost…

Dom24h se odziva na potrebe okolice in je ob tem, ko je porabnik, tudi proizvajalec in hranilnik električne in toplotne energije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajbolj prodajani avtomobili v Evropi leta 2021
Naslednji članekKako dolgo lahko ostane mokro perilo v stroju?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.