Kako do nižjih mesečnih stroškov? Prihajajoči toplejši dnevi idealni za načrtovanje prenove

Velux
Foto: arhiv proizvajalca

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem tudi znižali mesečne stroške. Ko razmišljamo o rešitvah, ki bi prinesle želene rezultate, pogosto spregledamo stara strešna okna, ki sicer bistveno prispevajo tako k prijaznejšemu okolju kot tudi našemu udobju. Prihajajoči toplejši dnevi so tako idealni za načrtovanje prenove in zamenjave starih strešnih oken.

Ustvarite svetlejše in večje prostore

Prednost, ki jo ponujajo strešna okna, je zagotovo razkošje dnevne svetlobe, zlasti če so ta vgrajena višje proti slemenu. Ob zamenjavi ali vgradnji je treba razmisliti tudi o tem, koliko strešnih oken je dobro uporabiti v poljubni kombinaciji. Samo eno strešno okno pogosto zagotavlja dovolj svetlobe le v majhnem prostoru. Ko se torej odločate, je dobro upoštevati pravilnik, ki določa velikost okenskih površin, ki morajo obsegati vsaj 20 % tlorisne površine. Če torej poenostavimo, potrebujete za 10 m² veliko sobo 2 m² okenskih površin.

Velux
Foto: arhiv proizvajalca

Pri tem velja omeniti, da čas namestitve zaradi nadgradnje z enega strešnega na dve, tri ali več ne bo bistveno daljši, se bo pa močno povečala količina dnevne svetlobe v prostoru. Ta namreč zmanjša potrebo po dodatnih lučeh in dokazano pomaga ohranjati zdrav cirkadiani ritem posameznika.

Izboljšajte energijsko učinkovitost svojega doma

Zamenjava strešnega okna izboljša tudi energijsko učinkovitost vašega doma, in to na več načinov. Skozi strešna okna gre do 30 % toplotnih izgub, in če so vaša stara več kot 20 let, lahko z novimi toplotne izgube več kot prepolovite. Prednosti energijske učinkovitosti so vidne tudi v poletnih mesecih. Z nadzorovanim odpiranjem strešnega okna za naravno prezračevanje se zmanjšuje potreba po mehanskem prezračevanju ter uporabi klimatskih naprav in ventilatorjev za ohlajevanje. Prav tako več dnevne svetlobe v prostoru zmanjša potrebo po umetni razsvetljavi. Uporaba zunanjih senčil pa učinkovito preprečuje pregrevanje poleti.

Ustrezna zvočna izolacija zmanjšuje hrup

Ustrezno izolirana strešna okna pomagajo tudi vzdrževati enakomerno notranjo temperaturo in ustvarjajo udobnejše bivalno okolje skozi vse leto. Poleg tega imajo takšna okna tudi izboljšano zvočno izolacijo, kar zmanjša zunanji hrup in s tem lastnikom zagotovi tišji in mirnejši dom.

Če živite v mestu, je priporočljiva zvočna izolativnost (Rw) 35 dB. Omenjena vrednost predstavlja raven zmanjšanja jakosti zvoka. Višja je, boljša je zvočna izolacija. Če ste bolj občutljivi za hrup ali živite blizu glavnih cest, je dobra izbira različica stekla z zvočno izolativnostjo Rw = 37 dB, medtem ko je v bližini letališč ali avtocest priporočljivo izbrati stekla z zvočno izolativnostjo Rw = 42 dB.

Strešno okno lahko hitro zamenjate v enem dnevu

Kot pravi Neža Močnik, arhitektka v podjetju VELUX, se ob misli na menjavo strešnih oken najpogosteje prestrašimo zahtevnosti postopka, dolgotrajnosti montaže in umazanije, ki se ob tem pojavi. Pogosto pa to sploh ni tako, saj je vgraditev ali zamenjava strešnega okna hitra, vendar naj se je loti za to usposobljen mojster.

Velux
Foto: arhiv proizvajalca

Ob tem še pojasnjuje: »Izbira primernih izdelkov in njihova vgraditev oz. zamenjava sta izjemno pomembni, zato je ključno, da izberemo primernega strokovnjaka in priporočenega monterja izdelkov, ki nas bo vodil skozi celoten postopek. Ta je sicer v večini primerov končan v enem samem dnevu in brez večje umazanije.«

Če torej želite namestiti dodatna strešna okna in tako vizualno povečati prostor ter v svoj dom spustiti več dnevne svetlobe, lahko to storite v zelo kratkem času.

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Prejšnji članekLegendarna znamka prenovila svojo podobo za električno prihodnost
Naslednji članekSe na Saturnovi luni skriva življenje?
velux

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.