Se na Saturnovi luni skriva življenje?

The sun shines on Saturn in space high quality 3d illustration.
Foto: FlashMovie iz iStock

Evropska vesoljska agencija (ESA) je pričela uresničevati ambicije o raziskovanju oceanov, ki obkrožajo Saturn. Agencija je za najbolj obetavno tarčo označila Saturnovo luno Enceladus, glavni cilj misije pa bo zbrati vzorec oceanskega sveta za analizo.

Enceladus je Saturnov ledni satelit, ki ima premer 498 kilometrov. Leta 2006 je misija Cassini odkrila ogromne oblake vodne pare, ki izvirajo iz globokih razpok na površini, blizu Enceladusovega južnega pola. Izbruhi vode so posledica Saturnove gravitacije, ki razteza in stiska Enceladusovo notranjost kot glino. To v notranjost lune vnaša energijo, ki vodo v tamkajšnjem oceanu ohranja v tekočem stanju, občasno pa del te vode izbruhne skozi, kot bi stiskali vodo iz steklenice.

ESA je, da bi ocenili koristi, ki bi jih lahko prinesla misija na Encelad, sklicala srečanje z 12 planetarnimi znanstveniki iz cele Evrope, ki ga je vodila Zita Martins, astrobiologinja na Instituto Superior Técnico na Portugalskem. Medtem so inženirji iz Esinega Centra za sočasno oblikovanje (CDF) raziskovali, katera misija bi bila najbolj realistična glede na obstoječe in prihajajoče tehnologije.

“Iskanje naseljivih pogojev in sledov življenja v Osončju je izziv tako z znanstvenega kot tehnološkega vidika, a hkrati zelo navdušujoče,” je dejala Martins v izjavi za medije. “Tako z znanstvenega kot tehnološkega vidika je Encelad na prvem mestu, sledi mu Titan, nato pa Europa” je dodala Martinsova in tako omenila še dva Saturnovi luni, ki sta pod drobnogledom raziskovalcev.
Pristanek na Enceladu je predviden v dveh ali treh desetletjih.
Prejšnji članekKako do nižjih mesečnih stroškov? Prihajajoči toplejši dnevi idealni za načrtovanje prenove
Naslednji članekKo sadite rože, zakopljite nekaj tega na dno lonca: rastline bodo uspevale in cvetele kot še nikoli!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.