Kaj morate vedeti, če potrebujete stanovanjski kredit

Nakup nepremičnine in najem kredita sodita med najpomembnejše odločitve v življenju. Seveda si vsi želimo dom kot iz revije, vendar pa je pred nakupom nujno, da svoje želje uskladite s finančnimi sredstvi, ki jih imate na voljo.

Najprej preverite svoje prihranke. Tu velja upoštevati nenapisano pravilo, ki pravi, da se nakupa nepremičnine lotite takrat, ko vam je uspelo privarčevati najmanj petino celotnega zneska nakupa. Za ostali del lahko najamete kredit.

Pred najemom kredita realno ocenite svojo plačilno sposobnost. Za oceno plačilne sposobnosti potrebujete dober pregled nad svojimi rednimi mesečnimi prihodki in odhodki. Razlika med njimi predstavlja namreč približen znesek, ki ga lahko namenite za poplačilo kredita. Upoštevajte tudi manj predvidljive dogodke (izredna popravila, zdravstvene storitve, zamenjava ali izguba službe) in se ne obremenite do roba finančnih zmožnosti.

Obrestna mera – je boljša fiksna ali spremenljiva?

Fiksna obrestna mera je obrestna mera, ki ostane nespremenjena ves čas trajanja pogodbe, posledično se ne spreminja mesečna obveznost (anuiteta) kreditojemalca.

Pri spremenljivi obrestni meri je skupna obrestna mera sestavljena iz referenčne obrestne mere (euriborja) in fiksnega pribitka. Referenčna obrestna mera (euribor) se med trajanjem pogodbe lahko spreminja, zvišuje ali znižuje. V daljšem obdobju odplačevanja kredita se lahko zgodijo večje spremembe v višini referenčne obrestne mere (euribor), s tem pa se lahko tudi izrazito poveča anuiteta.

Pri končni odločitvi je bistveno vprašanje, ali se bo višina obroka ob izbiri spremenljive obrestne mere v času odplačevanja kredita tako povišala, da boste plačali več, kot če se odločite za kredit z višjo fiksno obrestno mero? Predlagamo vam, da se pred izborom temeljito pogovorite s kreditnim svetovalcem banke, ki vam lahko ustrezno svetuje.

Odplačilna doba stanovanjskega kredita

Glede na finančne zmožnosti so mogoče različne dobe vračila kredita. Najdaljša doba vračila stanovanjskega kredita je običajno do 30 let.

Kako lahko kredit zavarujete?

Stanovanjski kredit lahko zavarujete na različne načine: s plačilom zavarovalne premije, z zastavo denarnih sredstev, s solidarnim poroštvom ali s hipoteko na bremen prosti nepremičnini na območju Republike Slovenije.

Izkoristite nasvet strokovnjaka

Spletni informativni izračuni so zgolj informativni in okvirni, zato vam vedno svetujemo tudi osebni obisk. V Delavski hranilnici smo do 30.9.2019 pripravili akcijo znižanih obrestnih mer za hipotekarne stanovanjske kredite, zato vas vljudno vabimo, da se oglasite v eni izmed naših poslovalnic, kjer boste z našimi svetovalci za kreditne posle proučili možnosti najema kredita. Za dodatne informacije smo vam na voljo tudi na telefonski številki 080 6000 ali na elektronskem naslovu kontaktni.center@dh.si.

Enostavno prava izbira.
Delavska hranilnica nadaljuje 28. letno tradicijo in zgodovino uspešnega poslovanja na slovenskem bančnem trgu. Poslanstvo hranilnice kot sodobne in varne bančne institucije je, da po ugodnih cenah zagotavlja kvalitetne ter uporabnikom prijazne bančne storitve.

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRDelavska hranilnica
Prejšnji članekVprašajte in svetujemo vam brezplačno!
Naslednji članekPravi hit letošnjega poletja

Enostavno prava izbira.
Delavska hranilnica nadaljuje 28. letno tradicijo in zgodovino uspešnega poslovanja na slovenskem bančnem trgu. Poslanstvo hranilnice kot sodobne in varne bančne institucije je, da po ugodnih cenah zagotavlja kvalitetne ter uporabnikom prijazne bančne storitve.

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.