Izbira vzglavnika

vzglavnik postelja spanje

Ni vseeno, na kakšnem vzglavniku spite. Napačen vzglavnik je lahko velik razlog, zakaj se zbujate z bolečinami v vratu, ramenskem delu, z glavoboli … Na izbiro vzglavnika vpliva že vaš položaj telesa med spanjem.

Na koliko časa je treba zamenjati vzglavnik?

Priporočljivo je, da se vzglavnik zamenja vsake 3 leta. V tem času se v vzglavniku nabere mnogo prahu, odmrle kože, znoja, pršic – slednje pa so vzrok marsikatere alergije. več primerne opore, kar lahko privede do bolečin v vratu, nespočitosti itd. Po približno 3 letih se tudi materiali že uničijo, posedejo, zato vzglavnik ne nudi več optimalne podpore vrati, to pa vodi do bolečin v vratu in hrbtenici.

Trdota vzglavnika

Načeloma velja, da so najprimernejša izbira za:
– spanje na trebuhu: mehkejši vzglavniki,
– spanje na hrbtu: srednje trdi vzglavniki,
– spanje na boku: trdi vzglavniki.

Oblika vzglavnika

Klasični vzglavnik

Primeren je za vse spalne položaje, za vse, ki vzglavnike med spanjem prepogibate, podnje potisnete roke, si jih spodvihate. Mnogi sodobni vzglavniki ponujajo možnost, da polnilo odvzamete ali ga dodate ter s tem prilagodite višino in trdoto vzglavnika.

Anatomski vzglavniki

Idealni so za spanje na boku ali hrbtu in priporočljivi za vse s težavami v vratni hrbtenici in bolečinami v hrbtu. Podprejo vrat in poskrbijo za karseda izravnano hrbtenico med spanjem. S tem so tudi mišice optimalno sproščene.

Višina polnila

Višina vzglavnika je pomembna za udoben spanec. Nižji vzglavniki so primerni za osebe z ožjimi do normalno širokimi rameni, višji pa za tiste z normalnimi do širokimi rameni. Če spite na boku, mora biti vzglavnik toliko visok, da je glava, ko vzglavnik postavite pod vrat, poravnana z vratom in hrbtenico.

Polnilo vzglavnika

Tako umetna kot naravna polnila – vsako ima svoje slabosti in prednosti. Umetna polnila odlikuje lastnost, da je z njimi mogoče bolje prilagajati trdoto vzglavnika in so odlična za spanje na boku ali hrbtu (vzglavniki iz spominske pene ali lateksa), za spanje na trebuhu je boljša izbira polnilo iz sintetičnih vlaken ali gosjega puha.

Naravna polnila

Naravna polnila so mehka in nudijo udobje, omogočajo boljšo zračnost, zaradi česar se med spanjem manj potite. Vzdrževanje je nekoliko zahtevnejše: pogosto pranje ni primerno, pri pranju in sušenju pa je treba paziti, da se perje ne sprejme v kepe.

Umetna polnila

Umetna polnila nudijo udobje in so lažja, a so toplejša in zato manj primerna za vse, kis e ponoči močneje potite. Za vzdrževanje so preprostejša – večinoma se jih preprosto opere v pralnem stroju in suši v sušilnem stroju.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekIndividualni dom, ki ponuja najvišjo kakovost in udobje bivanja
Naslednji članekNov Gradbeni zakon: prinaša številne spremembe
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.