Smučanje v državi nekdanje skupne republike pridobiva na priljubljenosti

Sarajevo Cable Car
Foto: Vedad Ceric iz iStock

Slovenci smo vedno veljali za smučarski narod. Še v času nekdanje Jugoslavije smo “Janezi”, ko so nas pogosto klicali prebivalci drugi republik veljali za najboljše smučarje v državi, kar se je odražalo na rezultatih vrhunskega športa in tudi najboljših smučiščih nekdanje skupne države. Na slovenskih belih strminah je bilo takratnih zimskih časih moč najti ljudi, s prav vseh koncev nekdanje skupne države.

V zadnjem času so predvsem zaradi porasta cen slovenskega turizma in tudi številnih množic v času sezone, za Slovence postala zanimiva tudi smučišča v tujini. Slovenci že nekaj časa radi smučajo v soseščini, popularni sta predvsem Avstrija in Italija. Po novem pa je na “smučarski zemljevid” nekoliko presenetljivo prišla tudi Bosna in Hercegovina. Lepot tej balkanski državi vsekakor ne manjka, prav tako ne visokogorji. Ker je turizem tam cenejši kot pri nas, zaradi skupne zgodovine in podobnega jezika, ter relativno majhne oddaljenosti, Bosna in Hercegovina vsekakor postaja zanimiva tudi za slovenske ljubitelje smučanja.

Predstavljamo samo nekaj smučišč, katerih popularnost v zadnjih letih strmo narašča.

Jahorina

Nahaja se v istoimenskem Dinarskem gorovju južno od Sarajeva. Olimpijski center Jahorina ima 25 kilometrov smučišč. Leta 1984 je na Jahorini potekalo tekmovanje v ženskem smuku. V tem olimpijskem centru najdete tudi proge za teka na smučeh in druge športne objekte. Prav tako lahko najdete številne hotele, apartmaje, bare in klube.

Kupres

Ponuja 13 kilometrov dolgo smučišče za smučanje in deskanje na snegu. Na voljo je velika izbira hotelov in drugih možnosti za namestitev. Nočno življenje v Kupresu je bogato, tako da bodo ljudje vseh starosti našli nekaj zase.

Bjelašnica

Ponuja več kot 15 kilometrov dolgo smučišče za smučanje in deskanje na snegu. V samem mestu najdete bogato ponudbo restavracij, klubov, wellness in spa centrov ter drugih dejavnosti, povezanih z zimskimi radostmi.

Risovac

Nahaja se v naravnem parku Blidinje. Poleg bogate ponudbe hrane in namestitve lahko na tem mestu obiščete srednjeveške nekropole, pohajkujete po visokogorju ali obiščete Blidinje jezero.

Raduša

Postaja vse bolj priljubljena destinacija za oddih in smučanje. Nahaja se v bližini Bugojna in Gornjega Vakufa. Letovišče se ponaša z motelskim in restavracijskim kompleksom na nadmorski višini 1.720 metrov, od koder se odpira čudovit razgled.

Vlašić

Je gora, ki se nahaja v središču Bosne in Hercegovine. Zaradi odličnih namestitvenih kapacitet, možnosti smučanja, deskanja na snegu in drugih zimskih športov je Vlašić najbolj priljubljena destinacija med zimskimi dnevi v BiH. Poleg smučanja je Vlašić znan tudi po proizvodnji sira, pasji pasmi tornjakov in ovcah pramenkah.

Ostrelj

Je le 12 kilometrov oddaljen od Bosanskega Petrovca. Rimski cesar Klaudij je leta 48 pr. n. št. zgradil cesto skozi Ostrelj, in še danes lahko obiščete ostanke te ceste. Smučišče Ostrelj in njegov zimski center ponujata različne smučarske proge, vključno z nekaterimi za tek na smučeh, vožnjo s sanmi in planinarjenje.

Kozara

Je narodni park, ki so ga razglasili zaščitenega leta 1967. Planinsko društvo “Ljubijski Rudar” ponuja izposojo smučarske opreme, ure smučanja, namestitev in gostinske storitve.

Igrišta

Na gori Javor se nahaja majhen smučarski center Igrišta. Smučišče se nahaja na glavni cesti od Zvornika proti Sarajevu, med Vlasenico in Hanom Pjeskom. Zgrajeno je bilo med Olimpijado v Sarajevu kot pomožni center.

Rostovo

Smučarski center Rostovo je oddaljen 12 kilometrov od Bugojna. Etno vas Babići je priljubljena destinacija na tem smučišču in ponuja vse dejavnosti, povezane s smučanjem, nočno smučanje, smučarske bare. Poleg tega ponujajo tudi zanimive možnosti namestitve – lahko izbirate med hoteli in avtentičnimi planinskimi hišami za oddih v etno vasi.

Brusnica

Rekreacijski center Brusnica se nahaja na vzhodnem delu gore Vranica, v občini Fojnica. Center ima pet kilometrov prog različnih kategorij, od rekreativnih do tekmovalnih, na voljo pa so tudi različne možnosti nastanitve.

 

Prejšnji članekVaš pomivalni stroj je neučinkovit? Ponujamo 5 načinov za izboljšano delovanje
Naslednji članekAli imate predmete postavljene na pralnem stroju? Ne počni več tega, to se je zgodilo Branku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.