Triki in nasveti za čiščenje mikrovalovne pečice

Triki in nasveti za čiščenje mikrovalovne pečice
Triki in nasveti za čiščenje mikrovalovne pečice

Mikrovalovne pečice vsak dan vase sprejmejo precejšnje število jedi in pijače. Čeprav olajšajo naše življenje in nam prihranijo kar nekaj časa, pa je lahko njihovo čiščenje dokaj zamudno. Marsikdo se je že vprašal: »Kako najhitreje očistiti mikrovalno pečico?« Zdaj imamo končno odgovor, ki ga bomo podali v nekaj trikih in nasvetih za čiščenje mikrovalovne pečice.

Kaj boste potrebovali?

Nekaj osnovnih pripomočkov pri čiščenju mikrovalovne pečice boste potrebovali. Večino pripomočkov boste že imeli doma, saj so del vsakdanjega čiščenja. Ti pripomočki so:

 • Voda
 • Čistilna gobica
 • Limona
 • Kis
 • Soda bikarbona
 • Detergent za posodo
 • Čistilo
 • Krpe iz mikrovlaken
 • Posoda, ki gre lahko v mikrovalno pečico
Pri čiščenju mikrovalovke ne pozabite na njeno zunanjost
Pri čiščenju mikrovalovke ne pozabite na njeno zunanjost

Čiščenje mikrovalovne pečice

Zdaj, ko vemo, kaj točno bomo potrebovali pri različnih načinih čiščenja, se lahko lotimo posameznih postopkov in trikov.

Mokri robčki ali krpa so vaš zaveznik

Če vaša mikrovalovna pečica ni videti, kot da je v njej nekaj eksplodiralo, potem ne bo večjih težav s čiščenjem. Dovolj bo le krpa ali pa papirnata brisača (mokri robčki). Poskusite lahko z brisanjem s krpo ali pa v mikrovalno postavite mokre papirnate brisače. Zaženite jo za nekaj minut, kar bo v njej ustvarilo paro in posledično kondenzacijo ter vam tako pomagalo očistiti stene mikrovalovke.

Detergent za posodo ima doma vsak

Ta trik za čiščenje mikrovalovne pečice deluje skoraj enako kot prej opisani. Skledico, ki je lahko v mikrovalovni pečici, preprosto postavite vanjo. Napolnite jo z vodo, v katero zlijte nekaj detergenta za posodo. Zaženite jo za manj kot eno minuto na visoki temperaturi, dokler se ne prične pariti. Odstranite posodo in z gobico očistite notranjost mikrovalovne pečice. Nikakor ne pozabite na notranjo stran vrat.

Čiščenje mikrovalovne pečice bo bolj enostavno s temi triki in nasveti
Čiščenje mikrovalovne pečice bo bolj enostavno s temi triki in nasveti

Soda bikarbona je odličen trik za čiščenje mikrovalovke

Za čiščenje večine umazanih stvari je odličen pripravek prav soda bikarbona. Iz sode bikarbone in manjše količine vode ustvarite pasto. Nanesite jo na dele mikrovalovne pečice, kjer se je zasušila umazanija. Mikrovalovke ne prižigajte, ampak preprosto pustite stati približno pet minut. Po pretečenem času preprosto obrišite z brisačo ali krpo. Proces lahko ponavljate, dokler ne dobite želenih rezultatov.

Kis in voda sta univerzalno čistilo

Idealna kombinacija za čiščenje mikrovalne pečice ali katerega koli drugega območja v hiši. V posodi zamešajte enaki količini kisa in vode. Postavite jo v mikrovalovko in zaženite za nekaj minut. Pustite da se spari, nato pa obrišite madeže. Obrišite temeljito, saj gre vseeno za kis, ki lahko vpliva na vonj živil v mikrovalovni pečici. Vsekakor pa gre pri kisu za univerzalno čistilo, ki ga lahko uporabite tudi kje drugje.

Limona je podobna kot kis le bolj dišeča

Poleg kisa so tudi limone univerzalno čistilo, ki ima veliko bolj prijeten vonj. Limono prerežite po polovici in eno postavite na sredino mikrovalovne pečice z odrezano stranjo navzdol. Dodajte še nekaj čajnih žličk vode ter zaženite do parjenja. Odprite vrata in s pomočjo krpe ali brisačke preprosto očistite notranjost mikrovalne pečice. Tokrat bo dišala veliko bolje.

Nasveti in triki za čiščenje mikrovalovke
Nasveti in triki za čiščenje mikrovalovke

Nasveti pri čiščenju mikrovalovne pečice

 • Mikrovalovno pečico pred čiščenjem za vsak slučaj izklopite,
 • Vanjo ne vstavljajte železnih reči
 • Bodite pazljivi, ko jo čistite z vodo, saj gre za elektronsko zadevo
 • Vrtljivi pladenj v mikrovalovki lahko očistite enako kot krožnike
 • Ko segrevate hrano uporabljajte pokrove ter se tako izognite špricanju
 • Izogibajte se močnim kemikalijam, saj čistite nekaj, kar greje vašo hrano
Prejšnji članekZračni taksiji bodo izdelani zelo blizu Slovenije
Naslednji članekDočakajte pomlad v zimskem vrtu
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.