Očistite svoj hladilnik z uporabo doma narejenih čistil

Čiščenje hladilnika ni najbolj prijetno opravilo, uporaba kemičnih sredstev pa ne najbolj zdrava za vaše zdravje ali okolju prijazna. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj sredstev, s katerimi se lahko znebite neprijetnega vonja in učinkovito očistite hladilnik.

Majhni “previdnostni ukrepi” lahko že veliko pripomorejo k temu, da notranjost vašega hladilnika ostane dlje časa čista – preverjanje stanja hrane, zapiranje vrat hladilnika, izogibanje postavljanja vročih izdelkov vanj, posebno pakiranje surovega mesa, ki naj ne pride v stik z drugimi živilskimi izdelki… Vseeno je priporočljivo hladilnik temeljito očistiti vsaj enkrat mesečno.

Naravna čistila, ki jih lahko pripravite doma, so naslednja:

Soda bikarbona: ker ima antibakterijske in razmaščevalne lastnosti, je idealno sredstvo za čiščenje hladilnika – odstranjuje sledove hrane, bakterij in slabih vonjav. 3 žlice sode bikarbone zmešate s 500ml mlačne vode in tekočino premešate v zmes brez zrn. Nato s čistilno gobico nanesete tekočino na površine hladilnika. Pustite delovati prb. 5 minut in nato vse pobrišete z vpojno krpo.

Beli kis: zmešate pol skodelice belega kisa s skodelico tople vode, temeljito očistite površine in jih nato posušite s čisto krpo.

Olje čajevca (Tea tree oil): eterično olje čajevca je močno pri boju proti bakterijam, z njim lahko dezinficirate površine hladilnika in odpravite kakršnekoli slabe vonjave. Dve žlici olja razredčite v topli vodi in mešanico vlijete v razpršilnik. Razpršite neposredno po površini, ki jo želite očistiti in obrišete z mokro krpo, nato pa še posušite s suho.

Limonin sok: kisline, ki jih vsebuje limona, pomagajo odstraniti bakterije ter umazanijo in osvežijo vonj v hladilniku. Sok treh limon razredčite v 500ml tople vode in tekočino nanesite na površino, pustite delovati 5 minut in nato posušite s čisto krpo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.