Nasveti in triki za pomivalni stroj in čistejšo posodo

Triki in nasveti za pomivalni stroj in pravilno čiščenje posode
Triki in nasveti za pomivalni stroj in pravilno čiščenje posode

Pomivalni stroj je najverjetneje vaša najljubša naprava, ko je govora o čiščenju. Prihrani vam obilo časa in namesto vas pomiva umazano posodo. Je še kaj lepšega kot to? Ne boste verjeli, da je res. Potrebno ga je pravilno uporabljati in pri tem izkoristiti še nekaj trikov za njegovo boljše delovanje. V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete in trike za uporabo pomivalnega stroja, da boste čim bolj izkoristili svojo najljubšo čistilno napravo.

Pomivalni stroj  naj bo čist

Umazan pomivalni stroj bo pomenil umazano posodo. Vsakih nekaj dni preverite, da se na njegovem dnu ni nabralo preveč umazanije in odpadkov. Odstranite pokrov in filter ter jih očistite. Če želite lahko na vsakih nekaj »rund« na vrhnjo polico postavite lonček kisa in zaženete prazen pomivalni stroj. Ta bo poskrbel za visoko raven čistoče in pregnal vso umazanijo, ki se je nabrala.

Omehčajte svojo vodo

Trda voda je lahko za vaš pomivalni stroj tudi škodljiva. Otežuje vam čiščenje ostankov in umazanije, ki se naberejo v njem, obenem pa boste težko iz njega vzeli bleščečo posodo. Zaradi vodnega kamna bodo na priboru in kozarcih ostali madeži vode. Prav zato je pomembno, da vsake toliko časa svoj pomivalni stroj umijete oziroma sperete s kisom. V trgovinah je možen tudi nakup mehčalca vode.

Umazana posoda bo še bolj čista z nekaj triki pri uporabi pomivalnega stroja
Umazana posoda bo še bolj čista z nekaj triki pri uporabi pomivalnega stroja

Začnite pri dnu

Ko se lotevate pospravljanja posode iz pomivalnega stroja, začnite pri dnu. Vedno začnite pri spodnji košari, saj se tako voda iz elementov, ki so postavljeni na zgornji del, ne bo razlivala po spodnjih. Tako ne boste imeli dodatnega dela z brisanjem ali celo z novim pomivanjem, če je na vrhu ostalo kaj skrite umazanije. To je eden izmed trikov pomivalnih strojev, ki bi jih morali poznati prav vsi.

Ne potrebujete splakovanja

Pri novejših in modernih pomivalnih strojih ni potrebno splakovati posode preden jo postavite vanje. Samo odstranite večje kose hrane in »umazanije«, ki se je nabrala na posodi. Tehnologija pomivalnih strojev je namenjena odstranjevanju trdovratnih madežev, to je vse. Vsekakor pa je to trik za uporabo pomivalnega stroja, ki se ne nanaša na eno reč. Verjetno hrane, ki se že več dni suši na krožniku ne bo spravil dol niti pomivalni stroj.

Nasveti za pomivalni stroj, ki bodo optimizirali njegovo uporabo
Nasveti za pomivalni stroj, ki bodo optimizirali njegovo uporabo

Ga pravilno nalagate?

Najverjetneje gre za najbolj pomemben del njegove uporabe. Poskrbeti je treba, da bo čist popolnoma vsak košček sleherne posode. Vsak pomivalni stroj ima v svojem priročniku oziroma navodilih nasvete za pravilno nalaganje posode. Nekateri se med seboj razlikujejo, a vseeno obstaja nekaj univerzalnih pravil:

  • Šalice postavite na vrhnjo polico, regal oziroma košaro
  • Krožniki in sklede naj gredo na spodnji del
  • Ponve in pladnji naj bodo na zunanjih delih, saj tako ne bodo zaustavljali vode in detergenta
  • Pribor naj bo kombiniran pri postavljanju – nekateri navzgor, drugi navzdol, da so čisti vsi
How to Load A Dishwasher! (Clean My Space)

Detergent naj bo svež

V trgovini je vaš pirljubljeni detergent ali drugo čistilno sredstvo v akciji. Zaradi tega kupite štiri pakete, ki jih boste porabili šele čez dve leti. To ni pametno, saj mora biti detergent za čiščenje posode svež. V drugem primeru se lahko zgodi, da svoje naloge ne bo opravil dovolj kakovostno.

Ni samo za posodo

Čeprav ga imamo v kuhinji in je namenjen posodi, pa lahko v njem pomivamo marsikaj. Tudi v navodilih lahko najdete ta del, ki dovoljuje pranje drugih reči. Pasje igrače, plastične igrače, golf žogice, natikače, dele sesalca in še mnoge druge reči. Edini pogoj je ta, da so iz materialov, ki jih dovoljuje pomivalni stroj.

Ste vedeli, da pomivalni stroj ni namenjen le pranju posode in kuhinjskih pripomočkov?
Ste vedeli, da pomivalni stroj ni namenjen le pranju posode in kuhinjskih pripomočkov?

Najprej zaženite vodo iz pipe

Res je. Iz pipe v kuhinjskem koritu stočite nekaj vroče vode preden pritisnete START na pomivalnem stroju. Še preden se bo cikel pomivalnega stroja začel, bo v sistemu že vroča voda, kar bo pomenilo še čistejšo posodo.

Prejšnji članekKako pobeliti obleke brez kemikalij
Naslednji članekBioklimatska pergola za še večjo kakovost bivanja
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.