Najboljši kavni aparat: Kako izbrati pravega?

Young woman preparing fresh aromatic coffee with modern machine in office, closeup
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Kavni aparati, kako izbrati najboljšega in pravega za vaše gospodinjstvo? Prispevek predstavlja odličen vodič za izbiro kavnega aparat, ki bo vaš sopotnik pri vsakodnevnih opravilih. Katere vrste kavnih aparatov so najbolj priljubljene in katere prednosti in slabosti prinašajo? Kako izbrati pravi kavni aparat glede na vaše želje?

Katero kavo pijete?

 • Vrste kave: Ali ste ljubitelj kavnih zvarkov, kot so espresso, latte in kapučino, ali pa vam je ljubša tradicionalna turška kava? Razumevanje vaših preferenc vam bo pomagalo zožiti vrsto kavnega aparata, ki ga potrebujete.
 • Količina kave: Upoštevajte, koliko skodelic kave običajno zaužijete na dan. Če pijete več skodelic ali pa imate goste, je morda bolj primeren aparat, ki lahko pripravi večje količine naenkrat.
 • Delovanje: Odločite se, ali vam je ljubše udobje samodejnega stroja, ki namesto vas opravi večino kuhanja, ali pa uživate v praktičnem pristopu ročnih metod kuhanja, kot sta dripp ali french-press.
Many different cups with aromatic hot coffee on wooden table, flat lay
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Vrste kavnih aparatov

Kavne aparate smo v vodiču razdelili v šest vrst. Hitro boste ugotovili, čemu ta številka, saj vsak prinaša svoje prednosti in slabosti.

Young woman preparing fresh aromatic coffee with modern machine in office, closeup
Kateri kavni aparat je najboljši? Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

1Kavni aparat brez mletja zrn

 • Prednosti: kava odličnega okusa, prilagodljivost
 • Slabosti: lahko se umaže

Če želite prilagodljivost za pripravo vsega, od espressa do ristretta in kapučina, je ta kavni aparat morda kar najboljša izbira. Njegova slaba stran je, da se boste morali naučiti ročno mleti in potlačiti kavo, svoje mleko skuhati na pari do popolnosti, očistiti aparat in ponoviti postopek za vsako skodelico. Vendar pa vam dodatni nadzor omogoča, da iz vsake dobite absolutno najboljšo vrsto kave.

Coffee beans for espresso coffee machine
Kako izbrati pravi kavni aparat? Foto: idil toffolo iz iStock

2Kavni aparat z mletjem zrn

 • Prednosti: enostaven za uporabo, dobra kava
 • Slabosti: drago, neprijeten za čiščenje

Če se vam zdi, da je s prej omenjenim modelom preveč dela, potem je kavni aparat z mletjem zrn v odlična izbira. Preprosto dodajte vodo in stresite kavna zrna v aparat in s pritiskom na gumb dobite odmerek kave. In to brez čiščenja aparata med vsakim točenjem. Ti kavni aparati vključujejo tudi vgrajene penilce mleka, ki s pritiskom na gumb natočijo kapučino ali belo kavo.

Coffee capsule for home espresso maker machine
Foto: Tuckraider iz iStock

3Kavni aparat na kapsule

 • Prednosti: hitri in kakovostni rezultati, brez nereda
 • Slabosti: slabši okus od ročnega espressa

Vsaka kapsula vsebuje popolno količino kave, tako da preprosto kupite tisto vrsto z močjo in okusom, ki vam je najbolj všeč. Težko je najti boljši kavni aparat, če želite hitro, enostavno in brez nereda narediti kavo, ki je obenem še vedno dobrega okusa. Nekateri aparati imajo vgrajen sistem za penjenje mleka, tako da lahko s pritiskom na gumb dobite še kavo z mlekom ali kapučino. Vseeno pa za mnoge rezultati niso tako dobrega okusa kot ročni aparati za espresso ali filter kavo, kapsule pa so lahko drage. Rešitev so seveda tiste za večkratno uporabo. V zadnjih letih so kavni aparati na kapsule z razlogom med najbolj prodajanimi.

Izbira kavnega aparata
Izbira kavnega aparata Foto: Arlette Lopez iz iStock

4Kavni aparat na filter

 • Prednosti: enostaven za uporabo, priprava velike količine kave
 • Slabosti: kuha samo črno kavo

Če želite samo navadno in preprosto kavo, da napolnite svojo skodelico, ali želite, da bi lahko skuhali dovolj kave za več ljudi hkrati, je filter kavni aparat odlična izbira. Za uporabo potrebujete mleto kavo (nekaj modelov ima vgrajen mlinček), vendar so dobra izbira za pripravo preproste, okusne črne kave, ki vam jo podlaga tudi greje preko dneva.

Coffee making photography
Kavni aparat za turško kavo je priročen za potovanja Foto: Dejan Mirkovic iz iStock

5Kavni aparat za turško kavo

 • Prednosti: izjemno priročen, odličen za turško kavo
 • Slabosti: kuha samo turško kavo, okus ni isti kot v džezvi

Ljubitelji aromatične turške kave lahko vsak dan uživate v njeni pripravi v domači kuhinji, ali pa si nepogrešljivega kuhinjskega pomočnika omislite v pisarni oziroma na poti med oddihom. Ni džezva, je pa kavni aparat za turško kavo.

Barista preparing hot tasty drink from copper turk, boils water for coffee on small fire in cezve. Coffee turk made of organic copper, cezve to kitchen. Copper turk for real gourmet coffee at cezve.
Klasična priprava kave Foto: OLEKSANDR KORZH iz iStock

6Kavni aparati, ki to niso

Govorimo o klasiki. To so kafetiere in džezve, o katerih so prednosti in slabosti sporočale že naše babice. Vsaka prinaša svoj čar. Zagotovo so to kavni aparati, ki jih morate imeti doma tudi v primeru nakupa dejanskega kavnega aparata.

Upoštevajte svoj proračun

Določite realen proračun glede na vaše finance in znesek, ki ste ga pripravljeni vložiti v aparat za kavo. Ne upoštevajte samo začetnih stroškov, temveč tudi dolgoročne stroške, povezane z vzdrževanjem, zalogami in morebitnimi popravili. Upoštevajte, da medtem ko nekatere proračunu prijazne možnosti ponujajo osnovno funkcionalnost, imajo kavni aparati z višjimi cenami pogosto več funkcij, boljšo kakovost izdelave in izboljšano zmogljivost.

Cena kavnih aparatov

Cena kavnega aparata je širok pojem, še posebej, če gre za tako raznolike skupine, kot so ti gospodinjski aparati. Če se lotimo najcenejše so to zagotovo džezve, ki jih lahko dobite že za nekaj evrov. Sledijo kavni aparati za turško kavo in kafetiere, ki se uvrščajo vse tja od 20 pa do 70 evrov. Spomnimo, da obstaja tudi pametni kavni aparat, ki si ga je vredno ogledati.  Cenovno se z njimi ujema tudi kavni aparat na filter, ki se začne pri 20 evrih in svojo pot nadaljuje vse tja v trimestna števila. Sledijo kavni aparati na kapsule, kjer bo potrebno odšteti od 50 evrov pa vse tja preko treh stotakov, če bi želeli visoko funkcionalen kavni aparat. Najdražja skupina oziroma skupina z najširšim obsegom so kavni aparati z mletjem ali brez, ki zasedajo lestvico od 50 do 2000 evrov. Pri slednjih govorimo tudi o znamkah in napravah najvišje kvalitete.

Cena kavnih aparatov
Cena kavnih aparatov Foto: Zinkevych iz iStock

Videz kavnih aparatov v prostoru

Izmerite razpoložljiv prostor na pultu v vaši kuhinji, da zagotovite, da se bo kavni aparat udobno prilegal brez umikanja drugih aparatov. Razmislite o estetski privlačnosti in o tem, kako bo dopolnjeval vaš kuhinjski dekor. Izberite obliko in barvo, ki ustreza vašemu osebnemu slogu in željam.

Enostavnost uporabe in čiščenja

Poiščite kavni aparat z uporabniku prijaznim vmesnikom, ki olajša upravljanje, še posebej, če ste začetnik pri pripravi kave. Razmislite, kako enostaven je kavni aparat za čiščenje in vzdrževanje. Odstranljivi deli in komponente, ki jih je mogoče prati v pomivalnem stroju, lahko poenostavijo postopek čiščenja in pomagajo ohranjati vaš stroj v najboljšem stanju. Preverite, ali proizvajalec zagotavlja jasna navodila in sredstva za čiščenje in vzdrževanje, da zagotovite ustrezno nego vašega stroja.

Horizontal photo of female hand pulling out used coffee filter, from coffee machine, with stone counter top in background
Čiščenje in vzdrževanja kavnega aparata je pomembno pri izbiri Foto: tab1962 iz iStock

Funkcije kavnega aparata in možnosti prilagajanja

Razmislite o funkcijah in možnostih prilagajanja, ki so za vas pomembne glede na vaše prioritete. Nastavitve vam omogočajo prilagajanje parametrov, kot so moč, temperatura in velikost skodelice, da dosežete želeni okus in konsistenco. Vgrajeni penilci mleka ali parne cevi so bistvenega pomena, če uživate v pripravkih na osnovi mleka, kot sta kava z mlekom ali kapučino. Nekateri stroji ponujajo napredne funkcije, kot so predinfuzija, profiliranje tlaka in nastavljive nastavitve mletja za popoln nadzor nad postopkom kuhanja. Vedno je vredno pomisliti na dodatke za kavni aparat.

Kakovost in vzdržljivost

Raziščite ugled blagovne znamke in preberite ocene drugih uporabnikov, da ocenite kakovost in zanesljivost kavnega aparata. Kateri je najboljši kavni aparat? Poiščite tiste, izdelane iz trpežnih materialov, kot je nerjaveče jeklo ali visokokakovostna plastika, ki so izdelani tako, da prenesejo redno uporabo. Upoštevajte garancijo, ki jo zagotavlja proizvajalec, saj lahko zagotovi brezskrbnost in zaščito pred morebitnimi okvarami ali okvarami.

Energetska učinkovitost kavnih aparatov

Izberite aparat za kavo s funkcijami za varčevanje z energijo, kot je samodejni izklop ali nastavljivi časovniki za varčevanje z elektriko, ko ta ni v uporabi. Izberite kavni aparat z energijsko učinkovitimi grelnimi elementi ali sistemi za pripravo, ki zmanjšujejo porabo energije brez ogrožanja učinkovitosti.

Združljivost s kavnimi zrni ali kapsulami

Prepričajte se, da je aparat združljiv z vašo najljubšo vrsto kave, ne glede na to, ali gre za cela zrna, mleto kavo ali predpakirane kapsule. Če imate raje sveže mleto kavo, razmislite o naložbi v aparat z vgrajenim mlinčkom ali o nakupu ločenega mlinčka za optimalen okus in svežino. Preverite razpoložljivost in ceno kave, da si zagotovite stalno udobje in cenovno dostopnost.

Primerjajte kavne aparate

Obiščite trgovine s kavnimi aparati, da preizkusite in iz prve roke izkusite njihovo delovanje. Bodite pozorni na dejavnike, kot so čas kuhanja, kakovost okusa, konsistenca in enostavno upravljanje. Primerjajte več možnosti eno poleg druge, da ugotovite, kateri najbolje ustreza vašim potrebam in željam.

Many types of coffee on the wooden table.
Kompatibilnost kavnih aparatov Foto: Gulcin Ragiboglu iz iStock

Izberite pravi kavni aparat

Glavno vprašanje in glavni odgovor. Kako izbrati pravi kavni aparat in kje? Na prvi del vprašanja smo že odgovorili, tisti pravi odgovor pa je tu.

Big Bang je tu za vas s široko ponudbo kavnih aparatov, ki zavzemajo vse omenjene vrste, funkcije in dodatke. Odpravite se v eno od njihovih poslovalnic po Sloveniji in se na lastne oči prepričajte o izbiri in kakovosti kavnega aparata, ki si ga želite. Lahko pa izbiro in nakup opravite kar iz domačega naslanjača, preko spletne strani Big Bang.

logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Prejšnji članekNe zavrzite orehovih lupin, o čisto zlato: Samo poglejte, kaj se zgodi, ko jih daste v kozarec za rože…
Naslednji članekUpokojenci, to se bo februarja zgodilo z vašo pokojnino
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.