Upokojenci, to se bo februarja zgodilo z vašo pokojnino

Kup denarja.
Foto: martaposemuckel iz Pixabay

Uradno še ni znano, kakšna bo redna uskladitev pokojnin februarja. Svet pokojninskega zavoda bo o tem odločal v ponedeljek. A podatki, na podlagi katerih jo računajo, so znani. Glede na rast plač in letno inflacijo naj bi znašala 8,8 odstotka. A ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka izvedena že januarja, bo izplačana le razlika.

Pokojnine bi se februarja morale redno uskladiti za 8,8 odstotka

Sistemski pokojninski zakon določa, da se pri redni uskladitvi februarja upošteva 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, je v četrtek objavil državni statistični urad. Že decembra pa je sporočil, da je povprečna letna inflacija v letu 2023 dosegla 7,4 odstotka.

Glede na to bi se morale pokojnine februarja redno uskladiti za 8,8 odstotka. Ker pa je bila redna uskladitev v skladu s proračunskimi dokumenti delno izvedena že januarja, ko je znašala 8,2 odstotka, bo februarja izplačana le še razlika. Ta po navedenem izračunu znaša 0,6 odstotka.

Skupno nekaj čez 638.80 prejemnikov pokojnin

Glede na podatke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja skupno nekaj čez 638.800. Od tega je starostnih upokojencev skoraj 484.400.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNajboljši kavni aparat: Kako izbrati pravega?
Naslednji članekEurojackpot dal novega milijonarja, Slovencem le ‘drobtinice’
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.