Ne zavrzite orehovih lupin, o čisto zlato: Samo poglejte, kaj se zgodi, ko jih daste v kozarec za rože…

a whole walnut and an open walnut on a white table, top view
Foto: gilas iz iStock

Gojenje rož v mestnem stanovanju ni lahka naloga. Stanovalci se soočajo s plesnijo, ki se pojavi na površini zemlje v cvetličnih lončkih. A nadlogo lahko rešite na preprost način – z orehovo lupino. Z njim lahko okrasite posode, zaščitil pa bo tudi rože pred plesnijo in gnitjem. Lupina oreha vsebuje visok odstotek joda, ki je zelo koristen za rastline, pa še kaj.

Zdravje sobnih rastlin je neposredno odvisno od drenaže, saj le tako lahko odteče odvečna voda, korenine rastlin lahko dihajo. Mnoge rastline odmrejo zaradi odvečne vlage, v okolju brez kisika pa se začnejo razvijati škodljive bakterije. Najpogosteje se uporablja ekspandirana glina, lahko pa tudi orehove lupine. Najbolje je uporabiti velike, nepoškodovane lupine. Zato pri drobljenju oreščkov ne bodite preveč vneti. Lupine morajo ohraniti svojo polkroglo obliko.

Sčasoma se lahko na tleh pojavi bela obloga, v notranjosti se zaredijo muhe. Za boj proti tej nadlogi pokrijte zgornjo plast zemlje z zlomljenimi orehovimi lupinami. Mušice bodo kmalu izginile, na površini zemlje pa se ne bo več tvorila bela obloga, poroča Mondo.

Prav tako bodo orehove lupine, če jih potresemo po površini zemlje v posodi, pomagale upočasniti izsuševanje zemlje. Vlaga bo postopoma izhlapevala, zato vam rož ne bo treba pogosto zalivati.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPrednosti odbojne folije za radiatorje, ki izboljša vaš dom
Naslednji članekNajboljši kavni aparat: Kako izbrati pravega?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.