Mikrovalovna pečica: nasveti za nakup

Mikrovalovna pečica in kako izbrati pravo
Mikrovalovna pečica in kako izbrati pravo

Mikrovalovna pečica je v zadnjih desetletjih postala eden izmed najbolj razširjenih in uporabljenih pripomočkov v kuhinji. Mikrovalke prinašajo veliko število funkcij zato je pri njihovi izbiri in nakupu pomembno vedeti, za kaj točno jo bomo uporabljali. Veliko je odvisno od vaše sposobnosti rokovanja s tehnologijo, a to je le ena malenkost v celotni izbiri. Na kaj je treba paziti pri nakupu mikrovalne pečice? Še preden predstavimo nekaj dejavnikov izbire, pa nekaj besed o samih mikrovalnih pečicah.

Zgodovina mikrovalovne pečice in njeno delovanje

Prva mikrovalovna pečica je bila patentirana leta 1945, zgrajena pa dve leti kasneje. Visoka je bila skoraj dva metra in tehtala več kot tristo kilogramov. Porabila je tri tisoč woltov in se prodala za ravno toliko dolarjev. Največji porast porabe je nastal na začetku osemdesetih let.

Za svoje delovanje uporablja mikrovalove. Te sprošča v prostor, valovi pa s frekvenco 2,45 GHz potujejo skozi hrano in jo segrevajo. Kako dobro bo delovala je odvisno od hrane in njene sestave ter frekvence.

Koliko denarja bomo dali za mikrovalno pečico?

Za mnoge je to vprašanje najbolj pomembno, saj lahko delujejo znotraj določenega proračuna. Cenovni razpon mikrovalnih pečic je precejšen – vse od nekaj deset evrov do nekaj sto evrov. Cena je odvisna od izgleda, znamke, dodatnih funkcij, velikosti, močjo, upravljanjem in zmogljivosti. Povprečna cena mikrovalovne pečice znaša okoli sedemdeset evrov. Zanje dobimo mikrovalovno pečico prostornine 20 litrov, močjo med 500–800 W, z različnimi stopnjami in pridruženimi funkcijami.

Videz mikrovalovne pečice
Videz mikrovalovne pečice je za mnoge zelo pomembna lastnost

Videz mikrovalne pečice

Čeprav v življenju ne dajemo veliko pomena na videz stvari, je videz elementov v domu zelo pomembno. Prav tako tudi mikrovalovne pečice, ki bo na opaznem mestu v kuhinji. Najpogostejše barve mikrovalovk so bela, siva, srebrna in črna barva. Izberite tako, ki bo sovpadala s celotno kuhinjo. Videzov celotnega kompleta, ki vključuje gumbe, okno in podobe, pa je nešteto.

Klasične velikosti mikrovalnih pečic se gibajo v naslednjih dimenzijah:

  • Širina: 45–50 centimetrov
  • Višina: 25–35 centimetrov
  • Globina: 30–50 centimetrov

Moč mikrovalovne pečice

Moč oziroma zmogljivost mikrovalne se meri po moči mikrovalov. Mikrovalovne pečice se gibajo med 500 in 1200 W, pri vseh pa je možno nastaviti jakost na približno petih nastavitvah. Vsaka izmed teh stopenj oziroma jakosti pa ponuja drugo uporabnost:

  • 150 W – vzdržuje toploto jedi
  • do 300 W – odmrzovanje, kuhanje lažjih jedi
  • do 500 W – hitro odmrzovanje
  • do 700 W – počasno kuhanje
  • do 900 W – hitro segrevanje, kuhanje
  • do 1200 W – kuhanje z žar funkcijo
Retro mikrovalovna pečica
Retro mikrovalovna pečica

Za kaj bo uporabljena?

Pred nakupom je pametno premisliti za kaj točno bo mikrovalovna pečica uporabljena. Najbolj enostavna uporaba mikrovalovne pečice je segrevanje hrane, ki se jo pogreje v mikrovalovki. Za ta namen ne potrebujete velike izbire funkcij in znamke, saj že cenejše mikrovalovne pečice odlično opravijo svoje delo. Za nekoliko bolj podrobno segrevanje, kuhanje in odmrzovanje pa lahko razširite svoj nabor mikrovalovk. Prav tako je nujno preveriti velikost pečice, da lahko vanjo spravite priljubljene krožnike in podobne sklede.

Prejšnji članekRačun za elektriko bo višji za do 35 odstotkov
Naslednji članekGoogle zemljevidi s predlogom poti, ki najmanj onesnažuje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.