Račun za elektriko bo višji za do 35 odstotkov

Slovenija bo prejela prvi sveženj v višini 231 milijonov evrov

Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se v zadnjem letu občutno povišale.  Električna energija se je podražila za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov, so ob objavi, da se z decembrom dražijo cene elektrike in zemeljskega plina, navedli pri Petrolu.cene zvišal

Petrol bo cene elektrike in zemeljskega plina zvišal s 1. decembrom. Elektrika za gospodinjstva naj bi se podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife, za male poslovne odjemalce pa za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov.

Razlogi za podražitve

Kot navajajo pri Petrolu, je razlog v podražitvi energentov na mednarodnih trgih, se pa trudijo, da bi še naprej ponujali ugodno oskrbo z energijo. Razlog naj bi bil tudi v lanski relativno mrzli in dolgi zimi, ki naj bi izpraznila zaloge plina po Evropi. Tudi začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je terjal svoj davek. Znova je namreč zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Kot namigujejo v Financah, bodo tudi drugi dobavitelji z energijo kmalu dvignili cene. Ker pa v Sloveniji večino električne energije proizvedemo doma, v Večeru še navajajo, da minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pojasnjuje, da država na ceno elektrike realno lahko vpliva.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrepoved zasebnih avtomobilov v Berlinu?
Naslednji članekMikrovalovna pečica: nasveti za nakup
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.