Kateri gospodinjski aparati porabijo največ energije in kako privarčevati?


Kaj pa, če bi lahko privarčevali z zmanjšanjem uporabe določenih gospodinjskih aparatov? Za sušilec las letno porabimo okoli 10 evrov, za hladilnik pa že 159 evrov letno.

Največ energije porabijo pralni stroj, pomivalni stroj, štedilnik in likalnik. Ste se kdaj vprašali, koliko letno odštejemo za njihovo uporabo? V povprečju znaša položnica za elektriko v enem gospodinjstvu kar okoli 50 evrov mesečno, kar nanese kar okoli 600 evrov letno. Ker si življenja brez njih ne moremo predstavljati, je edina možnost zmanjšanje stroškov porabe.

Pri varčevanju z energijo je veliko govora tudi aparatih, ki jih ne izklapljamo, temveč so v stanju pripravljenosti. Za boljšo predstavo: polnilec za telefon, ki ga imate ves čas v vtičnici, vas bo dodatno obremenil za okoli 2,1 evra letno.

Kako torej dejansko privarčevati?

Ne kupujte nepotrebnih gospodinjskih aparatov. Gre za aparate, ki jih lahko brez težav pogrešimo, recimo električni stiskalec limon in pomaranč (če jih ne ožemamo prav pogosto), ali električnega strgalnika za sir.

Napravo za razvlaževanje, klimatsko napravo … uporabljajte takrat, ko je to nujno potrebno. Tako lahko strošek za delovanje omenjenih naprav znižate tudi za 75 %.

Če kupujete nov hladilnik, izberite čim bolj varčnega. Z uporabo hladilnika kategorije A +++ namesto hladilnika kategorije C, lahko letno privarčujete kar 100 evrov.

Zajeten kupček denarja je mogoče privarčevati tudi z zmanjšanjem uporabe sušilnega stroja.

Svojo porabo pa lahko spremljate tudi z aplikacijo Smappee – Energy Monitor, ki ti omogoča spremljanje porabe v živo.

VIRhttps://www.nonsprecare.it/quali-sono-gli-elettrodomestici-che-consumano-di-piu?refresh_cens
Prejšnji članekZakaj izbrati ALU okna
Naslednji članek5 najbolj futurističnih domov na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.