5 najbolj futurističnih domov na svetu

Po celem svetu je v zadnjih nekaj letih zraslo veliko zanimiv hiš in domov. Našli smo tistih pet, ki najbolj izstopajo v svojem področju. Moderne hiše z mislijo na prihodnost, so pač prihodnost. Naj si bo to zaradi vključevanja novih tehnologij na področju varnosti, tehnologije pametnih domov, proizvajanja in porabe električne energije ali česa drugega.

Heliotrop

V gozdovih Freiburga v Nemčiji leži revolucionarna hiša po imenu Heliotrope. Hiša ustvari veliko več energije, kot pa je porablja. Heliotrope ima energijo iz obnovljivih virov, je brez emisij in je CO2 nevtralna hiša. Solarni paneli, ki so nameščeni na strehi, se premikajo s soncem. Ti napajajo celotno hišo in zagotavljajo vse, od elektrike do vode in ogrevanja. K hiši spada tudi očiščevalni sistem vode in naravni kompostni sistem. Poleg »originala« sta zgrajeni še dve rotirajoči hiši v Nemčiji. Eno uporablja dentalno podjetje, drugo pa podjetje Hansgrohe.

Heliotrope
Heliotrope

Strogo varovan dvorec

V angleščini znan kot »Maximum Security Mansion« je koča, zgrajena v Koloradu. Na prvi pogled deluje kot navadna lesena koča, a v sebi skriva marsikaj. Na posestvu, velikem skoraj 130 tisoč kvadratnih metrov, je zgrajena koča s 6 milijonov dolarjev vrednim varnostnim sistemom. Medtem ko vse podrobnosti niso znane, je zagotovo nekaj: koča je zastražena z veliko mero termovizijske opreme, ki zazna vsak premik.

Strogo varovan dvorec
Strogo varovan dvorec – MSM

Ekokapsula

Veliko manj denarja bi odšteli za to hišo, kot za vse ostale na seznamu. Omogoča življenje izven mestnega in vaškega kaosa. Oblika kapsule omogoča zbiranje vode in minimalno izgubo toplote. Vetrna turbina lahko deluje dan in noč, ter proizvede do 750 W energije. Sončne celice  lahko proizvedejo do 880 W energije. Kapsula ima v sebi tudi baterijo, ki v sebi shranjuje do 10kW energije. Dovolj, da se za več časa potuhnete v osamo.

Ekokapsula
Ekokapsula

Hiša 0

To je hiša, ki se lahko brez večjih problemov premakne na drugo mesto in ponovno zraste. Je samooskrbna hiša. Obstane lahko na področju, kjer veter dosega do 140 kilometrov na uro. Sama hiša je opremljena s sončnimi celicami, ki napajajo hišo.

Hiša 0
Hiša 0

Harbour Hide

Hiša, ki je tehnološko dovršena in omogoča, da preko tablice v vsaki sobi nastavimo posebej temperaturo in ambientalno osvetlitev. Preko tehnologije so speljani tudi avdio in video sistemi, zavese in okna, ki se lahko zatemnijo.

Harbour Hide
Harbour Hide
Prejšnji članekKateri gospodinjski aparati porabijo največ energije in kako privarčevati?
Naslednji članekKako do energetsko bolj učinkovitega doma?
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

  1. Namesto futuristične bi bilo bolje napisati odštekane hiše. Je moj znanec v severni Italiji dal narediti nekaj podobnega. Ko mu je žena ušla, je futuristično čudo hotel prodati. Že dve leti ni nikogar, ki bi dal vsaj kak evro za tak modernizem. No go…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.