Kako temeljito očistiti pečico?

Priprava hrane v pečici je močno vpletena v našo dnevno pripravo hrane, zato je seveda nujno, da jo redno čistimo in tako poskrbimo, da bo hrana, ki jo toplotno obdelujemo v njej, ostala zdrava in okusna. Čiščenje pečice je lahko zelo zahtevno delo, saj so madeži ponavadi mastni in jih je zato težko temeljito odstraniti. Kako se torej lotiti čiščenja tega gospodinjskega aparata?

Izogibajte se umetnim čistilom

Umetno izdelana, kemijska čistila so za čiščenje mastnih in zagorelih madežev lahko hitra in preprosta rešitev, saj učinkujejo nemudoma in največkrat temeljito očistijo madeže. Pa vendar, pozor! Pečica je v neposrednem stiku s hrano, ki jo uživamo, zato so lahko morebitni ostanki umetnih čistil celo nevarni za naše zdravje. Če nič drugega, pustijo ta čistila za seboj močen vonj, ki se med peko še nekaj časa lahko zažre v hrano, ki jo pripravljamo, kar ni niti okusno, niti zdravo. Zato vam raje svetujemo, da za čiščenje pečice uporabite naravna čistila.

Čiščenje pečice z naravnimi čistili traja dlje, vendar je prav tako učinkovito in veliko bolj zdravju prijazno

Naravna čistila se pri čiščenju mastnih in zapečenih madežev pečice odrežejo odlično. Največji minus je zgolj to, da čiščenje traja dlje, saj moramo sestavinam dati dovolj časa, da učinkujejo (pustimo jih učinkovati čez noč). Vendar vseeno to ne bi smelo predstavljati prevelike težave, saj prednosti tovrstnega čiščenja (naravna rešitev, ki je zagotovo prijaznejša našemu zdravju, hkrati pa enako učinkovita kot ostala umetna čistila) absolutno pretehtajo njemu v prid.

Kaj potrebujemo za naravno čistilo za pečico?

 • Sodo bikarbono
 • Vodo
 • Krpo za čiščenje
 • Ščetko ali žičnato gobico
 • Priporočamo uporabo zaščitnih rokavic
 • Alkoholni kis (najbolje je uporabiti plastenko s pršilko)
 • Detergent za pranje posode

Kako se lotiti čiščenja?

 • Najprej pečico izpraznimo – odstranimo morebitne pekače, ki jih hranimo v njej, in rešetko. Slednjo boste očistili posebej.
 • Naslednji korak je priprava paste iz mešanice sode bikarbone in vode. Količino paste boste morali prilagoditi trdovratnosti madežev. Če imate torej manj umazano pečico, bo zadostovala manjša količina paste, če pa je že nekaj časa niste očistili, pa naredite več paste. Pomembno je le, da bo prekrila vse dele, ki jih želite očistiti – celo pečico ali na primer zgolj steklo. Ne skrbite, če naredite v prvem poskusu premalo paste, jo lahko enostavno naredite več, po tem ko jo porabite.
 • Za pasto naj bi načeloma zadostovalo 100 g sode bikarbone, ki jo zmešamo s 3 – 4 žlicami vode. Vendar kot rečeno, ni nujno, da sledite temu, preverite in določite sami količine, ki jih boste uporabili. Dobiti morate gosto belo pasto, s katero boste premazali površino pečice.
 • Nato pasto nanesite na vse kotičke pečic, ki jih želite očistiti. Najbolje, da za to uporabite kar prste, da se vam kakšen del ne izmuzne, vendar v tem primeru uporabite zaščitne rokavice. Sicer pa lahko pasto nanašate tudi s krpo ali gobico.
 • Tako namazano pečico zaprite in pasto pustite delovati čez noč (ali vsaj 10 ur).
 • Po pretečenem času pasto najprej obrišite z vlažno krpo.
 • Nato po celotni površini popršite alkoholni kis in pustite delovati. Kis bo reagiral z ostanki sode bikarbone in pojavila se bo bela aktivna pena. Po nekaj minutah pečico obrišite in ponovno popršite s kisom. Ponovite tolikokrat, da se pena ne pojavi več.
 • Na konce vse še enkrat dobro obrišite z vlažno in nato suho krpo in končali ste.
 • V vmesnem času pa ne pozabite čiščenje rešetk. Te boste lahko enostavno oprali v dovolj veliki banji, v katero odložite rešetke in jih prekrijete z vodo. Vodi dodate detergent za pranje posode, da se naredi pena. Tako pustite delovati vsaj štiri ure, nato pa z ščetko ali žičnato gobico zdrgnete madeže, sperite pod vročo vodo in posušite. Oprane rešetke vstavite v čisto pečico in pripravljeni ste na nove pekovske izzive.
Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekBarve za dom: katero izbrati?
Naslednji članekČistilec zraka, ki bo polepšal vsak dom
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.