Barve za dom: katero izbrati?

Seveda imate na izbiro celo paleto barv. Če sledite trendom, potem tudi veste, da je inštitut za barve Pantone za barvo leta 2020 določil klasično modro.  Vseeno pa se, če se odločite beliti stanovanje, verjetno spopadate z iskanjem odgovora na vprašanje, katero barvo izbrati za posamezni prostor?

Barva vpliva na naše počutje. Temne barve nas lahko hitro spravijo v bolj umirjeno stanje, preveč živahne pa morda celo pretirano vznemirijo. Ob izbiri barve obvezno upoštevajte:
– velikost prostora,
– naravno osvetljenost prostora,
– višino stropov in
– za kateri namen boste uporabljali prostor.

Psihologija barv

Modra barva velja za barvo, ki pomirja. Spominja na nebo, gore, morje in svežine. Modra hkrati izžareva modrost in razvoj, svobodo in čistočo. Primerna je za kopalnico, umirjeni odtenki pa tudi otroške sobe in spalnice.

Rdeča močna barva, ki daje energijo in dinamiko ter celo spodbuja apetit. Uporablja se pogosto v jedilnicah, ker nekoliko vznemirja, jo povezujemo s strastjo in drznostjo ter nevarnostjo, pa tudi v spalnici.

Zelena lahko pomirja, če je umirjenih odtenkov, živahni odtenki pa poživljajo in dajejo občutek svežine. Hkrati nakazuje potrpežljivost, varnost, uravnovešenost, povezanost z naravo.

Rumena je vedra barva, ki daje sončnost prostoru, veselje, srečo. Povezava z mladostjo, radovednostjo in igrivostjo jo postavlja med barve, ki so pogosta izbira za mladinske sobe.

Oranžna barva ima podoben učinek kot rumena. Spodbuja ustvarjalnost in aktivnost.

Vijolične in rožnate barve ne gre metati v isti koš. Vijolična je barva čustev in inteligence, rožnata pa zabave in igrivosti, v svetlih odtenkih pa nežnosti in ženstvenosti. Z obema je dobro biti previden, saj ju hitro lahko preveč in sta preveč vznemirjajoči.

Zlata in srebrna sta barvi prestiža. Omogočata kombiniranje s praktično vsemi barvami in bolj kot samostojni, sta primerni za dodatke.

Črna barva je v sodobnem času zelo priljubljena, predvsem za obarvanje kvečjemu ene stene v prostoru. Črnina sicer ne vpliva ravno najbolje na počutje, zato previdno z nanosom črne barve v domu.

 

Kako optično povečati/zmanjšati prostor z barvami

Nizke strope optično povečamo tako, da jih obarvamo v svetlejšo barvo od barve sten. Prostor lahko optično povečamo, če eno steno obarvamo nekoliko temneje – ob pogledu na tako steno namreč lahko dobimo občutek, da je dlje, s čimer prostoru dodamo globino.

Za velike prostore je priporočljivo izbrati talne obloge temnejših odtenkov in stene obarvati svetlo. Nekoliko temnejši odtenki rumene, oranžne in bakrene v nasprotju s ‘sterilno’ belo dodajo pridih domačnosti.

Črna za posebne priložnosti

Črna barva naj bo dodatek. V otroški sobi lahko ustvarite črno steno, prevlečeno z barvo, ki omogoča, da otrok po njej riše s kredo. Lahko izberete tudi magnetno barvo in z njo prevlečete eno steno v kuhinji, na hodniku ali dnevni sobi.

Danes so na voljo tudi različne barve namenjene dekorju. Otroško sobo tako lahko popestrite z barvo, ki ustvari učinek šolske table in je namenjena pisanju s kredo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPostavitev suhomontažne stene po korakih in z nasveti
Naslednji članekKako temeljito očistiti pečico?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.