Kako pravilno vzdrževati pomivalni stroj?

Brez rednega in pravilnega vzdrževanja bo življenjska doba aparatov precej krajša. Poleg tega je tudi delovanje lahko ob nepravilni in neustrezni uporabi slabše. Kako vzdrževati pomivalni stroj?

Če se vam dogaja, da posoda, ko jo operete v pomivalnem stroju, naenkrat ni več tako čista in sijoča kot nekoč ali se iz praznega stroja širijo neprijetne vonjave, je čas, da preverite, česa ne počnete pravilno.

Filter

Če stroj redno uporabljate, bi bilo koristno, da vsaj enkrat tedensko očistite osnovne elemente. Eden takih je recimo filter, ki ga najdete na dnu stroja, Njegova vloga je, da ulovi večje delce in zaščiti črpalko pred vdorom večje umazanije. Še posebej, če nalagate v stroj povsem umazano posodo, na kateri po možnosti pustite še ostanke hrane, se lahko filter hitro umaže ali zamaši. Po vsakem pranju ali dveh ga preglejte in, če je potrebno, odstranite naloženo umazanijo in filter sperite pod tekočo vodo. V primeru, da se je na njem nabrala bolj trdovratna maščoba, ga lahko za krajši čas tudi namočite v alkoholni kis in sperete.

Notranjost stroja

Pomivalni strojRedno čistite notranjost stroja. Preglejte, da kje niso ostali delci hrane in obrišite ostanke maščobe s sten, rešetk in vrtljivih delov. Uporabite vselej mehko krpo, da ne poškodujete površine delov stroja v notranjosti. Notranjost lahko očistite tudi tako, da zaženete prazen stroj pri najvišji temperaturi, dodate pa namensko čistilo za čiščenje notranjosti pomivalnega stroja.

Uporabite lahko tudi čistilo za posodo, za še boljši učinek pa po dnu stroja posujte sodo bikarbono in na zgornjo rešetko položite lonček, ki ste ga napolnili z alkoholnim kisom. Soda in kis bosta nevtralizirala neprijetne vonjave.

Zunanjost stroja

Zunanjost stroja očistite z mehko krpo. Posebno pozornost namenite tesnilom. Redno jih brišite z mehko vlažno krpo, da odstranite morebitne ostanke hrane, maščob in čistila za posodo.

Dodajte ustrezne snovi

V kolikor ste opazili, da so kozarci precej bolj motni, lonci pa so tudi izgubili svoj lesk in na posodi ostajajo sledi kapljic, je težava v pomanjkanju soli. Nikar ne dodajajte kuhinjske soli, temveč namensko za uporabo v pomivalnem stroju.

V stroj dodajte tudi sredstvo za izplakovanje. Posoda se bo hitreje posušila in na njej ne bo ostankov kapljic. Da se posoda in notranjost stroja dobro sušijo, pustite vratca pomivalnega stroja po vsakem pranju priprta.

Polnjenje stroja

Stroja nikoli ne polnite povsem do vrha. Med posodami naj bo dovolj prostora, da bo voda dosegla vse dele posode. Prav tako velja upoštevati, da je v spodnjem delu stroja voda običajno bolj vroča, zato plastične dele perite na zgornji rešetki. Kar se tiče pomivanja posode, preden jo zložite v stroj – naj vas potolažimo. Ni je treba pomivati, z nje le z robčkom odstranite ostanke hrane.

Česa ne zlagamo v stroj?

  • Noži: postanejo topi;
  • Lesene deske: napihnejo se, popokajo, tiste, ki so lepljene, razpadejo;
  • Železna posoda: pojavi se rja;
  • Aluminijasta posoda: aluminij spremeni barvo, izgubi lesk;
  • Plastika: lahko zaradi previsoke temperature izgubi obliko. Plastične posode za shranjevanje se morda ne bodo več dobro zapirale, plastični bidoni ne bodo več dobro tesnili …

polno posode v pomivalnem stroju

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako zagotoviti, da se dvorišče ne pogreza?
Naslednji članekVabljeni na Marlesov dan odprtih vrat – seznanite se s sodobnim konceptom trajnostne gradnje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.