Kako velik naj bo vaš bojler?

Grelnik vode ali po domače rečeno bojler je ključni element vsakega doma. Najdemo ga v kopalnicah in kuhinjah, je pa pomemben zato, ker omogoča nemoteno oskrbo s toplo vodo. Samo predstavljajte si, kakšne preglavice ste imeli, ko se vam je bojler pokvaril in ste morali prhati z mrzlo vodo. Topla voda je osnova vsakega doma in pogosto jo jemljemo kar za samoumevno.

Kateri bojler izbrati?

Pri izbiri bojlerja moramo upoštevati več različnih dejavnikov. Lahko izbiramo med električnimi in plinskimi grelniki vode, se pa med seboj razlikujejo tudi po načinu delovanju, hitrosti segrevanja vode in pa seveda velikosti rezervoarja. Velikost je najpomembnejša, saj gotovo ne želite, da ste se vsak dan prisiljeni umivati z mrzlo vodo.

Glava tuša, iz katerega teče voda

Pri izbiri velikosti bojlerja moramo upoštevati potrebe družine. Če v enem stanovanju živi 5 ljudi, potrebujemo veliko več vode, kot če v njem živita zgolj dve osebi. Za kuhinjski bojler bo dovolj prostornina 5-15 litrov, medtem ko za ročno pomivanje posode potrebujemo večjega, s prostornino 30-100 litrov.

Kako določiti pravo prostornino?

Če imate v stanovanju zgolj en bojler, ki ogreva vodo za vse gospodinjske potrebe, morate oceniti potrebo vode, pri čemer upoštevate število družinskih članov. Tričlanska družina naj bi bila zadovoljna z bojlerjem prostornine 50-80 litrov, štiričlanska potrebuje 80-100 litrov, če v stanovanju živi 5 oseb ali več pa priporočamo bojler s prostornino 120-150 litrov.

Pipa na kopalni kadi

Pri tem morate seveda upoštevati, da večja prostornina posode pomeni tudi daljši čas segrevanja vode. V 10 litrski posodi se voda segreje do 45 stopinj Celzija v približno 10 minutah. Pri 100 litrski napravi pa se ta čas podaljša na 4 ure.

Pri velikosti grelnika vode morate seveda upoštevati tudi prostor v kopalnici in kuhinji. Bojlerji zavzamejo kar precej prostora, zato morate to upoštevati, ko prenavljate kopalnico. Pri nakupu izberite takega, ki je varčen, držite se preverjeno kakovostnih znamk. In ne pozabite izklopiti bojlerja, ko odidete na dopust. Na ta način boste privarčevali veliko energije in denarja.

Prejšnji članekPet ključnih argumentov za kovinsko kritino Gerard
Naslednji članekKako očistiti žar?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.