Ali lahko brisače peremo in sušimo z ostalimi oblačili?

Pranje in sušenje brisač
Pranje in sušenje brisač Foto: Михаил Руденко iz iStock

Le redka so vprašanja, ki tako bremenijo človeški um. Tisto o jajcu in kokoši ter pranju in sušenju brisač poleg drugih oblačil. V prispevku se posvetimo slednjemu. Ali lahko brisače peremo in sušimo z ostalimi oblačili?

Vsekakor se zdi mamljivo in celo priročno, da bi perilo in brisače oprali skupaj, a to mogoče ne bi bila najboljša ideja. Če želimo, da je zadeva čim bolj higienska in brez mikrobov, se izogibajmo pranju oblačil in kopalnih brisač skupaj. Tudi prati jih je treba pri drugačnih nastavitvah kot nekatera oblačila, zato je še najbolje, da jih hranimo ločeno, da ohranimo tako njihove lastnosti kot teksturo.

Ali lahko brisače peremo s preostalim perilom?

Obstaja več razlogov, zakaj je treba brisače prati ločeno od ostalih oblačil. Bombažne brisače puščajo vlakna, ki lahko obstanejo na vaših oblačilih, če jih perete skupaj, brisače iz mikrovlaken pa so taka, ki privlačijo vlakna z vaših bombažnih majic in spodnjega perila.

Prav tako so kopalne in kuhinjske brisače polne bakterij, ki se lahko prenesejo na vaša oblačila, še posebej, če za pranje uporabljate hladno vodo in ne dodate razkužila za perilo. Brisače je treba prati v topli ali vroči vodi, kar pa morda ni primerno za vsa oblačila.

Ločeno pranje oblačil in brisač je najboljše tudi za nego tkanin. Veliko brisač je debelih in težkih, kar lahko vpliva na občutljive predmete, kot sta čipka ali svila, ko se perilo v pralnem stroju meša.

Ali lahko perete rjuhe z brisačami?

Tako rjuhe kot brisače lahko perete skupaj, če jih ločite po vsebnosti vlaken in barvah. Za odstranjevanje telesne umazanije z rjuh in brisač je bistvenega pomena uporaba dobrega detergenta.

Laundry machine with three towels
Foto: matth_be iz iStock

Nasveti za pranje brisač

Bi želeli brisače, ki so odlične kakovosti in mehke po vsakem pranju. S temi nasveti za pranje brisač, bodo slednje vedno v vrhunski obliki. Četudi mojstri pranja nasvete že poznajo, jih je morda že kdo spregledal.

Poskrbite, da boste pred pranjem razvrstili brisače. Ločite bele in barvne brisače ter jih nato razvrstite po vrsti vlaken. Vroča voda je najboljša za bele bombažne brisače za odstranjevanje madežev in bakterij. Za barvne brisače ali brisače iz bambusa ali mikrovlaken uporabite toplo vodo.

Preskočite kratek ali nežen cikel pranja z brisačami – daljši kot je cikel pranja, tem bolje. Pazite, da to združite z močnim detergentom, ki vsebuje dovolj snovi za razgradnjo umazanije in madežev.

Ne preobremenite pralnega stroja, saj boste imeli na koncu še vedno umazane in smrdljive brisače. Brisače potrebujejo prostor za mešanje v čistilni raztopini, da se temeljito očistijo. Preskočite tudi mehčalec – na vlaknih brisač ta namreč pusti premaz, ki moti vpojnost brisače.

Nasveti za pranje brisač
Nasveti za pranje brisač Foto: LumenSt iz iStock

Ali lahko brisače sušite skupaj z oblačili?

Brisače lahko postavimo v sušilni stroj s podobno težkimi tkaninami, vendar je še vedno najbolje, če jih sušite same. Brisače so namreč težke in v pralnem stroju vpijejo veliko več vode kot manjše perilo. Lažji kosi se bodo namreč posušili hitreje in se lahko celo poškodujejo zaradi premetavanja težkih, mokrih brisač.

Brisače sušite same na srednji do srednje visoki temperaturi. Dodajte kroglice za sušenje volne, da preprečite zapletanje in tako razrahljajte vlakna. Prepričajte se, da so brisače popolnoma suhe, preden jih zložite.

Dryer balls, detergents and stacked clean towels on wooden table against white background
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekNajboljši električni avtomobili v letu 2024: Top 10 EV
Naslednji članekZa varnost voznikov bo skrbela umetna inteligenca: Android Auto se posodablja
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.