Če vas piči sršen: to je postopek, ki vam lahko reši življenje

Closeup on a worker Asian long legged predatory hornet, Vespa velutina sitting on a piece of wood in Southern France
Foto: Wirestock iz iStock

Pik sršena je zelo boleč, a v večini primerov ni usoden. Največkrat se vse konča z blago oteklino, ki traja nekaj dni. Sršenov pik pa lahko včasih povzroči anafilaktični šok, torej alergijske reakcije na strup.

Vsekakor se je dogodivščinam v naravi na mestih, kjer so sršeni, najbolje izogniti. Če vrtnarite, bodite previdni in zaščitite izpostavljene dele telesa. Če pride do pika, takoj odstranite želo in položite hladen obkladek.

Sršenov pik – simptomi in reakcije

Sršenov pik običajno povzroči oteklino, rdečino in srbeč občutek na poškodovanem delu kože. Manjši vbod lahko mine v pol ure ali eni uri, če pa je človek na njegov strup posebej občutljiv, lahko oteče celotna roka, noga ali drug del telesa, kjer je vbod.

Da bi preprečili širjenje strupa v telo, naj bo poškodovani del telesa dvignjen glede na telo. Če vbod ostane v koži, ga poskusite iztisniti s ploščatim nožem. Ne uporabljajte pincete, saj najpogosteje le stisnete strup globlje v telo.

Piki v predelu grla in vratu so še posebej nevarni, oteklina povzroči oteženo dihanje ali celo zadušitev, zato je treba poškodovanca takoj odpeljati na urgenco. Piki strupenih žuželk, kot so sršeni, so še posebej nevarni za ljudi, ki so nagnjeni k alergijskim reakcijam. Lahko pridejo do anafilaktičnega šoka.

Pik sršena lahko povzroči anafilaktični šok, ki se pojavi iz več razlogov: Ker je oseba alergična na pike žuželk, ker je vbod na neprimernem mestu, kjer oteklina povzroči zadušitev in pa če je človeka v preteklih tednih že ugriznil sršen ali osa, je imunski sistem postal preobčutljiv na alergen in ob ponovnem piku pride do anafilaktične reakcije.

dangerous wasps attack in flight insect summer
Foto: sunnychicka iz iStock

Poudariti je treba, da je treba v primeru anafilaktičnega šoka nemudoma poklicati rešilca, da se izvede terapija proti šoku. V primeru, da je človek v življenjski nevarnosti, v tistem trenutku pa ni zdravnika, ki bi mu lahko pomagal, lahko alergijsko reakcijo omili že vnaprej pripravljena injekcija adrenalina. Če ste torej izpostavljeni nevarnosti, da vas ugrizne sršen, predvsem pa če ste alergični na pike žuželk, morate imeti za vsak slučaj eno takšno injekcijo in tablete antihistaminika, a za to se najprej posvetujte z zdravnikom.

Sršenov pik – kaj storiti?

V primeru, da ni alergijske reakcije, ampak le navadna oteklina, je treba mesto vboda zdraviti s hladnimi obkladki. V ta namen lahko uporabite hladen predmet, kot je kovinska žlica.

V nekaterih primerih lahko alergijska reakcija zakasni za 8 do 10 ur, zato je vseeno najbolje, da se posvetujete z zdravnikom, še posebej, če vas je v zadnjih tednih že ugriznila žuželka.

Dober nasvet pri pikih sršenov in drugih žuželk

Izkušeni čebelar pravi, da lahko oteklino in bolečino, ki jo povzročijo piki čebele, ose ali sršena, ublažimo s tabletami aspirina ali andola. Eno tableto je treba stopiti in jo nanesti na mesto injiciranja, držati eno minuto in nato odstraniti. To storite takoj po injiciranju in tako boste zmanjšali oteklino ter ublažili bolečino in srbenje.

Če vas piči sršen ali druga žuželka, ne zganjajte panike. V primeru alergijske reakcije je pomembno, da takoj obiščete zdravnika.

Kaj se zgodi po piku ose in čebele?

Ne smemo pozabiti, da se mesta injiciranja ne smete dotikati ali praskati. Lahko ga torej ohladite pod curkom hladne vode in nanj položite led. Pomaga tudi kortikosteroidno mazilo ali krema.

Če vas piči čebela, odstranite njen želo iz kože s topo stranjo noža ali nohtom. Ne prijemajte žela s pinceto ali med nohti, da ne iztisnete ostanka strupa v kožo. Mesto ugriza manjše čebele ali ose umijte z vodo in milom. Če se pojavi oteklina ali bolečina, na mesto vboda položite hladen obkladek.

Hornet on a hand sting in the skin
Foto: fotojog iz iStock

Po ugrizu čebele, ose ali sršena bodite pozorni na znake preobčutljivosti (močna bolečina in oteklina ali zasoplost in oteženo dihanje katere koli stopnje), še piše Stetoskop.info.

Če vas žuželka piči v grlo, takoj obiščite zdravnika, medtem pa sesajte kocke ledu. Terapija je antialergijska in je odvisna od resnosti klinične slike.

Pri večjih zapletih damo kisik, lahko naredimo traheotomijo ali endotrahealno intubacijo.

Urednik portala MojPrihranek

VIRKrstarica
Prejšnji članekBo Dacia podražila svoje avtomobile?
Naslednji članekPrenova doma z Ytong materialom
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.