To je razlog, zakaj vaš pralni stroj porabi dvakrat več električne energije! Večina ljudi nezavedno naredi ‘neumno’ napako

shiny and stainless steel, metal, bubble
Foto: NoonBuSin iz iStock

Čeprav imate na vsaki škatli detergenta priporočilo, koliko je treba dodati za en cikel pranja, večina proizvajalcev pretirava. Preveč detergenta škoduje proračunu in oblačilom, drastično vpliva tudi na vaš račun za elektriko.

Namreč, poleg tega, da bo presežek pralnega sredstva pustil bele madeže na vaših oblačilih, bo odvečni pralni prašek zamašil tudi vaše odtoke, zato bo pralni stroj porabil dvakrat več električne energije.

Kaj svetuje strokovnjakinja?

»Najprej je treba poudariti, da več pralnega sredstva ne pomeni tudi čistejšega perila, čeprav večina misli tako, zato ljudje prekomerno dodajajo pralni prašek, v resnici pa samo poškodujejo perilo in pralni stroj,« pravi za tuje medije Mary Gagliardi, strokovna sodelavka v tovarni tkanin.

Za dobro pranje so po njenih besedah bistveni trije elementi: temperatura vode, centrifuga ter kombinacija detergenta in mehčalca. » Šele ko bodo ti trije elementi optimizirani, bo perilo res čisto,« svetuje ter dodaja, da je pomembno izbrati čim višjo temperaturo pranja, saj višja temperatura pomeni čistejše perilo.

Selective focus on cropped woman hand select settings for laundry on modern digital display. Close up view of automatic washing machine with touch screen on control panel. Female press start or pause
Foto: brizmaker iz iStock

»Izberite program z daljšim in dodatnim izpiranjem. Pri detergentu je pomembno, da je kakovosten. Možno je, da je v navodilih navedeno, da uporabljate več detergenta, kot je potrebno. To boste vedeli, če se perilo še v pralnem ciklu močno peni.« V tem primeru poskusite najti najmanjšo možno količino detergenta, ki je priporočena na embalaži. »Če ni navedeno, preprosto zmanjšujte količino, dokler ne najdete idealne mere,« še svetuje Gagliardi in dodaja, da je najbolj pametno detergent odmeriti, kot pa ga dati neposredno v pralni stroj, saj boste le tako zagotovo vedeli, koliko ste ga dali.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekAli veste, kakšno banano je bolje jesti – tisto polno črnih pik, rumeno ali rahlo zelenkasto?
Naslednji članekPrednosti in slabosti vlažilcev zraka: Se difuzorji izplačajo?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.