Tako uporabite deževnico in denarnica vam bo hvaležna

Euro rescue concept - bank note modified
Foto: freie-kreation iz iStock

Ste naveličani opazovati, kako vaš račun za vodo raste in raste iz meseca v mesec? Ali želite prispevati k rešitvi planeta, vendar s tem ne želite razbiti banke? No, brez strahu, saj je zbiranje padavin tu! Da, prav ste slišali – s preprostim zbiranjem deževnice lahko prihranite denar in zmanjšate vpliv na okolje.

Kot bi dobili brezplačno vodo z neba! Z uporabo zbrane deževnice za zalivanje rastlin, pranje avtomobilov in zunanjega pohištva, splakovanje stranišč in celo kot rezervno oskrbo z vodo v nujnih primerih, lahko zmanjšate svojo odvisnost od komunalne oskrbe z vodo in znižate svoj račun za vodo. Zakaj bi torej plačevali vodo, če jo lahko zbirate brezplačno? Potopimo se v svet zbiranja deževnice in odkrijmo, kako lahko prihranite denar in obenem rešite planet!

1Zalivanje rastlin in vrta

falling rain in a barrel

Uporaba zbrane deževnice za zalivanje rastlin je ena najpogostejših uporab zbiranja deževnice. Deževnica je brez kemikalij in dodatkov, ki jih najdemo v vodi iz pipe, zaradi česar je idealen vir namakanja za rastline. Deževnica vsebuje tudi naravna hranila in minerale, ki so koristni za rast rastlin. Za zalivanje vrta, trate ali sobnih rastlin lahko uporabite zalivalko ali cev.

2Pranje avtomobilov in zunanjega pohištva

Zbrano deževnico lahko uporabite za pranje avtomobilov, koles in zunanjega pohištva. To je odličen način, da prihranite denar za pranje avtomobilov in čistila, saj je deževnica brezplačna in ne vsebuje kemikalij, ki jih najdemo v vodi iz pipe. Uporaba deževnice za umivanje tudi zmanjša vaš vpliv na okolje, saj preprečuje izpust kemikalij v okolje.

3Stranišča na splakovanje

close up view of smart toilet seating with washing, cleaning, drying functions and ability to use it for child and women
Trend pametnih kopalnic je v porastu. Foto: Anney_Lier on iStock

V Sloveniji to sicer ne počne veliko ljudi, a vseeno. Če imate stranišče z dvojnim splakovanjem, lahko za splakovanje uporabite zbrano deževnico, s čimer lahko sčasoma prihranite znatno količino vode. Stranišča z dvojnim splakovanjem imajo dva gumba ali ročaja, enega za trdne odpadke in enega za tekoče odpadke. Gumb ali ročaj za tekoče odpadke porabi manj vode, zaradi česar je idealen za uporabo z zbrano deževnico. To je še posebej uporabno, če živite na območju z omejitvami vode ali visokimi računi za vodo.

4Čiščenje gospodinjstva

Glass of red wine fell on carpet. Female hand cleans floor with sponge and detergent.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Zbrano deževnico lahko uporabite za pranje perila in druga opravila čiščenja gospodinjstva, kot sta brisanje tal in pomivanje oken. To je še en odličen način, da prihranite denar za detergent in zmanjšate svojo odvisnost od komunalne oskrbe z vodo. Deževnica je tudi mehkejša od vode iz pipe, kar pomeni, da potrebuje manj detergenta, da doseže enako stopnjo čistoče.

5Oskrba z vodo v nujnih primerih

V primeru naravne nesreče ali drugih izrednih razmer lahko zbrana deževnica služi kot rezervna oskrba z vodo, ki vam zagotavlja čisto vodo, ko komunalna oskrba z vodo ni na voljo ali je onesnažena. Pomembno je, da imate pripravljen načrt za shranjevanje in uporabo zbrane deževnice v izrednih razmerah, kot je na primer rezervni filtrirni sistem v primeru, da voda postane onesnažena.

Z uporabo zbranih padavin za te namene lahko zmanjšate vpliv na okolje in prihranite denar pri računih za vodo. Vendar je pomembno vedeti, da zbrana deževnica ni nujno primerna za pitje ali kuhanje brez ustrezne filtracije ali termične obdelave. Če nameravate za te namene uporabiti zbrano deževnico, se posvetujte s strokovnjakom ali upoštevajte ustrezne smernice, da zagotovite, da je voda varna za uporabo.

Prejšnji članek10 načinov, kako prihraniti denar pri opremljanju doma
Naslednji članekVelike spremembe pri vozovnicah IJPP: Kaj moramo vedeti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.