Preprosto preverite, kje curlja voda – sami

Če se vam zdi, da plačujete več vode kot jo dejansko porabite, preverite, ali vam morda kje curlja. Tudi če samo kaplja, lahko to na mesečni ali celo letni ravni nanese kar veliko količino vode.

V kolikor imate stare cevi, je povsem mogoče, da so preperele in kje voda zamaka v steni. Če voda iz sistema uhaja po kapljicah, lahko traja zelo dolgo, da to ugotovite. Tudi če pipe puščajo, tako da kaplja voda po kapljicah, ali kotliček le nežno pušča vodo v stranišče, se to lahko precej pozna na položnici. Če kaplja samo kaplja na sekundo, lahko to nanese tudi med 5.000-6.000 litrov letno.

Kako preveriti?

Preprosto zaprite vse pipe in naj doma nihče ne odpira vode nekaj časa. Preverite števec. Če se števec na vodomeru obrača, nekje voda uhaja iz sistema. Tedaj pojdite od pipe do pipe in opazujte, če kje kaplja. Preverite tudi odtočne cevi pod umivalniki. Če niste nikjer opazili, da bi bilo kaj narobe, števec pa se kljub vsemu obrača, očitno pušča nekje drugje.

Kotliček za vodo

Ali pušča kotliček za vodo, boste najbolje preverili z uporabo posebnih barvil, tablet, ki se v vodi stopijo in jo obarvajo. Pustite preko noči. Če zjutraj v školjki vidite barvo, količek pušča. V mesecu dni lahko zaradi nepravilno delujočega kotlička zabeležite tudi izgubo okoli 15 kubičnih metrov vode.

V kolikor je tudi kotliček brezhiben, zamaka nekje v steni. V takem primeru boste morali poklicati vodovodarja.

Privarčujte z majhnimi ukrepi

Veliko vode porabimo povsem po nepotrebnem. Da bi zmanjšali porabo, zapirajte vodo med ščetkanjem zob. V kadi ali tuš kabini jo zaprite med miljenjem, šamponiranjem.

Na pipe namestite perlatorje (šobe za varčevanje z vodo).  Če je curek razpršen, je umivanje/prhanje učinkovitejše, pretok vode pa manjši.

Tudi termostatske pipe, ki ogrejejo vodo v pipi, tako da ni izgube zaradi čakanja, da se voda ogreje, so odlična izbira.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSoda bikarbona na tisoč in en način
Naslednji članekKako si pomagati pri alergijah

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.