Kako si pomagati pri alergijah

Letošnja zima je bila mila in na travnikih že nekaj časa lahko vidimo zvončke, vijolice, trobentice … Nekatere rastline so s pomočjo prvih sončnih žarkov že pognale poganjke, trava znova zeleni. S toplejšimi dnevi poleg lepih stvari za nekatere prihaja tudi nadloga – cvetni prah in z njim alergije.

V Sloveniji prve rastline (nekatera drevesa) cvetijo že januarja. Drevje cveti krajši čas, medtem ko cvetenje trav traja dlje. V zraku se spomladi tako poveča količina alergenov. Posledica so draženje zgornjih dihal, včasih tudi dihal v celoti. Oči se solzijo, vse skupaj pa spremlja nadležno kihanje. Količino cvetnega prahu v zraku lahko spremljate na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja (http://www.ivz.si) ali Agencije Republike Slovenije za okolje (http://www.arso.gov.si).

Ukrepi doma

V primeru alergij je nujno, da zmanjšamo gibanje na prostem, kjer je koncentracija cvetnega prahu večja, in si pomagamo z uživanjem antihistaminikov in drugih zdravil. Kaj pa doma?

Prezračevanje

Ne glede na to, ali zunaj cvetijo rastline ali ne, dom je treba prezračiti. V primeru močnih alergij je naj bodo okna preko dneva zaprta, zračenje pa kratko (samo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj).

Primerno vlažen zrak lahko doma ohranjate z uporabo klimatske naprave. V prehodnem obdobju bo naprava z inverterskim motorjem zrak ogrevala na primerno temperaturo in ga razvlaževala.

Odlična rešitev je tudi, da doma namestite prezračevalni sistem. Ti običajno vsebujejo filtre, ki zadržijo tudi alergene in tako v vaš dom ves čas doteka svež in prečiščen zrak, ki ne do dražil vašega dihalnega sistema.

Tekstil

Ne glede na to, ali ste alergični na cvetni prah, pršice ali kaj drugega, je dobro, da iz svojega doma odstranite čim več tekstila. Preproge, zavese, okrasne blazine naj raje krasijo kateri drugi dom kot vašega.

Posteljnina naj bo iz materiala, ki ga je mogoče oprati pri visokih temperaturah.

Oblačil v času večje koncentracije alergenov v zraku raje ne sušite na prostem. Sušilni stroji so danes dostopni prav vsakomur. Takšnega, ki ne potrebuje priklopa na odtok za vodo, ampak ima kondenzacijsko posodo, lahko namestite praktično v katerikoli prostor, kjer vas hrup ne motil.

Čistila

Tudi nekatera čistila dražijo dihala in kožo. V primeru, da imate že tako težave z alergijami, pa čeprav na cvetni prah, je bolje, če izbirate naravna čistilna sredstva. Tako svoja dihala zaščitite vsaj pred še enim dražečim dejavnikom.

Kopičite čim manj krame, saj se na njej nabira prah.

Gibanje na prostem

Gibanje na prostem v času cvetenja rastlin, na katere ste alergični, omejite na minimum. Ker nekaj gibanja vseeno koristi, si primerno zaščitite oči pred drobci z uporabo ustreznih sončnih očal. Nosno sluznico dobro vlažite, preko ust pa si potegnite šal ali rutico.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPreprosto preverite, kje curlja voda – sami
Naslednji članekSunBot: fotovoltaika, ki deluje na principu sončnice
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.