Preprosti ukrepi za velike prihranke vode

Župani štirih obalnih občin so skupaj z Rižanskim vodovodom Koper sprejele posebne varčevalne ukrepe za zmanjšanje porabe vode.

 Namen je, kot poudarjajo na Rižanskem vodovodu Koper, ohraniti zmerno porabo vode in se tako tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izogniti morebitnim redukcijam oz. občasnim prekinitvam dobave vode. Trenutna poraba vode je sicer zaenkrat glede na razpoložljive količine pitne vode še zmerna in obvladljiva, a se utegne situacija ob višku turistične sezone hitro spremeniti. Poleg tega tudi vremenska napoved za prihodnje dni ni najugodnejša za nivo vode, saj se obetajo vroči in suhi dnevi.

kapljica pada v vodo

Ukrepi, ki so jih sprejeli

  1. Racionalno ravnanje z vodo s strani občinskih komunalnih podjetij (omejeno zalivanje zelenic, čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin).
  2. Onemogočeno prhanje na javnih kopališčih in drugih površinah v upravljanju občinskih komunalnih podjetij.

K zmanjšanju porabe vode lahko prispeva prav vsakdo. Da ne bi prišlo do strogih ukrepov, med drugim prepoved uporabe vode v določene namene, so v obalnih občinah župani prebivalce pozvali, naj:

  • pitno vodo uporabljajo le za najnujnejše primere, ki so osnova za življenje in delo,
  • omejijo zalivanje vrtov in zelenic ter namakanje kmetijskih površin,
  • opustijo pranje cest, ulic, dvorišč, avtomobilov,
  • povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju ins tem pomagajo preprečiti nekontrolirane izlive vode,
  • o okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu redno obveščajo upravljavca Rižanski vodovod Koper.

Ukrepi so bili sprejeti, po tem ko so po železniški nesreči pri Hrastovljah v vrtinah zaznali vonj po kerozinu. Kerozin naj bi se pomikal proti rižanskemu vodnemu zajetju, a pitne vode še ni dosegel in zato še ne gre za izredne razmere. ARSO je vzpostavil monitoring in izvaja dodatne meritve na opazovalnih vrtinah.

Kako varčevati doma?

Preden nastavimo vodo na želeno temperaturo, je kar nekaj steče ‘v prazno’.  Veliko varčnejše so zato pipe, opremljene s termostatom, s katerim lažje nastavimo želeno temperaturo.

Privarčujemo lahko tudi s tem, da na pipo namestimo nastavek, ki razprši vodni curek. Na ta način dobimo na občutek enak učinek, kot če bi bil pretok vode večji in si zagotovimo okoli 30 % prihranek.

Namesto kopanja v kadi, se raje odločimo za prhanje. Medtem ko v polno kad steče okoli 180-250 l vode, je pri 5-minutnem prhanju, če se tuširamo pod polnim curkom, porabimo 40-80 l. To je približno 3-krat manj. Če med miljenjem zapiramo vodo, bo prihranek še večji.

Zapirajte vodo tudi med pomivanjem posode na roke. Če imate pomivalni stroj, se izognite predhodnemu pomivanju posode na roke – ostanke hrane le obrišite s krožnika in zavrzite. Poskrbite tudi, da bo vaš vodovodni sistem brezhiben. S kapljanjem 10 kapljic v minuti iz ene vodovodne pipe, izgubimo mesečno približno 170 litrov. To na leto znaša kar 2000 litrov vode.

zalivalna cevPri zalivanju vrta se raje odločite za nakup namakalnega sistema. Pri preobilnem zalivanju se del vode izgubi s površinskim odtekanjem, nekaj je izhlapi. Rastline je tako prejmejo manj, kot če bi uporabili namakalni sistem, pri katerem kapljice lažje pronicajo do koreninskih sistemov, s tem pa tudi privarčujemo pri vodi.

Temeljito razmislite, če na vrtu resnično potrebujete bazen. Bazen je treba napolniti z vodo, vodo nato dolivati, saj nekaj vode izhlapi, nekaj je izgubimo med kopanjem, ko se izliva iz bazena, ob nerednem čiščenju pa jo je kmalu treba znova zamenjati.

Zamenjajte potratne aparate

Veliko lahko prihranite tudi tako, da stare aparate, ki so precej potratni, zamenjate z novimi, bolj varčnimi. Eden izmed ukrepov, ki se vam bo sicer poznal predvsem na položnici za električno energijo, je tudi zamenjava grelnika za vodo oziroma čiščenje kamna, ki se je v njem nabral.

Nekaj dejstev …

Do leta 2025 naj bi svet, da bi zadovoljil svoje potrebe, povečal porabo vode za kar okoli 22 odstotkov. Sveže zaloge pitne vode se zmanjšujejo – sladka voda predstavlja le okoli 3 odstotke vse vode na svetu in do nje dostopa le okoli 20 odstotkov svetovne populacije.

Samo v razmislek, če bi samo v ZDA vsakdo med umivanjem zob zaprl vodo, bi to zadostovalo za približno celotno dnevno oskrbo New Yorka z vodo. Po nekaterih podatkih kar 40 odstotkov pitne vode porabimo samo za splakovanje stranišč.

Če bi čas tuširanja skrajšali za samo dve minuti, naj bi privarčevali okoli 30 litrov vode. Pri tuširanju z močnim curkom vode je poraba večja za količino vode, ki bi v Afriki povprečnemu prebivalcu zadostovala dnevno za pitje, umivanje, kuhanje, pranje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNaravna nega vhodnih vrat
Naslednji članekJunija je bila proizvodnja električne energije za 21 % večja kot junija 2018

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.