Pakistan: Vode le za 30 dni

Strokovnjaki trdijo, da neustrezno načrtovanje in predvidevanje izpostavljajo Pakistan potencialnim krizam podnebnih sprememb, kar bo lahko katastrofalno za državno agrikulturo, industrijo in hidroelektrarne.

Na srečanju vodnih strokovnjakov v Pakistanu so povedali, da država drastično potrebuje več rezervoarjev za povečanje kapacitet hrambe vode. Zahtevali so več ozaveščanja ljudi pri zavednosti o pomembnosti pitne vode, vpeljavo na sušo odpornih različic pridelkov in bolj ekonomično namakanje polj.

 

Inštitut svetovnih surovin World Resources Institute je Pakistan uvrstil med 36 vodno najbolj izpostavljenih držav na svetu. »Država je izredno ranljiva na z vodo povezane vplive podnebnih sprememb,« je na srečanju v prestolnici države povedal minister načrtovanja, razvoja in reform Pakistana Ahsan Iqbal.

 

Iqbal je dodal, da potrebuje Pakistan letno zaloge za vsaj 40 odstotkov količine vode v sistemu reke Ind. Trenutno pa ima država le za 7 odstotkov rezerv, ta pa se še dodatno zmanjšujejo zaradi sedimentov v rezervoarjih. To daje Pakistanu le za 30 dni vodnih zalog. Za primerjavo imajo druge države zaloge od 200 dni v Indiji do 1.000 dni v Egiptu.

 

Minister je pozval finančno ministrstvo, da poišče finančne rešitve za nove projekte hrambe vode, kar bi zvišalo trenutne kapacitete. Te vključujejo hidroelektrične slapove, ki bi poleg zbiranja vode proizvedle še zeleno električno energijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.