Bomo v Sloveniji dobili prvo vetrno polje?

V Senožečah bodo pripravili referendum, kjer se bodo odločali za postavitev približno 40 vetrnic za proizvodnjo električne energije.

V Divaški občini so se svetniki odločili, da bodo 25. maja izvedli referendum, kjer bodo vprašali prebivalce vasi Senožeče, Dolenja vas, Laže, Gabrče, Potoče, Otošče in Senadole, če se strinjajo z izgradnjo vetrnega polja na njihovem območju.

 

V preteklosti je izgradnji vetrnic nasprotovala civilna iniciativa za zaščito Senožeških brd. Sedaj pa je njihov predstavnik Diego Lerodan povedal, da če bodo občani sprejeli referendum, temu ne bodo več nasprotovali, temveč bodo le zahtevali, da so vetrne elektrarne vsaj 3,2 kilometrov oddaljene od prebivališč.

 

Vetrni park načrtuje družba Vepa. Investitorji so povedali, da bodo vetrnice postavili le, če ne bodo vplivale na zdravje in počutje ljudi. S tem namenom že načrtujejo raziskave, ki bodo odkrile vpliv na prebivalce.

 

Lokalne skupnosti bodo ponudile stalno rento v vrednosti 20 odstotkov dobička, katerega bodo vrnili občini, lastnikom zemljišč in krajevni skupnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.