NIJZ: v objektih, ki so dalj časa v neuporabi, izpirajte vodovodni sistem

Vsem lastnikom in/ali upravnikom javnih objektov zato priporočajo, da po daljšem zaprtju objekta poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja. To se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. Priporočljivo je, da se redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvaja skozi vse leto. S tem se zagotovi pretočnost na vseh pipah v objektu. Izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji, tudi na začetku delovnega tedna in po praznikih.

NIJZ še priporoča, naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja pitje.

Očistite pipe

Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRNacionalni inštitut za javno zdravje
Prejšnji članekKavna usedlina ne sodi v odtok – uporabite jo na vrtu
Naslednji članekToplotna črpalka, ki vas bo navdušila

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.