Razmislite o menjavi ogrevalnega sistema preden bo prepozno ?

Kaj posamezna rešitev pomeni za vas dolgoročno? In katera rešitev je najbolj priljubljena pri investitorjih?

Obdobje visokih temperatur se je počasi poslovilo in pričel se je čas, ko jutra postajajo hladnejša in si želimo, da nam zjutraj ne bi bilo treba vstati iz tople postelje. Čas, ko nam srce vztrepeta ob misli na topel tuš. Vendar, topel dom in topla voda nista samoumevna. Sta posledica delovanja ogrevalnega sistema v našem domu, kateremu bi morali pred prihajajočim hladnejšim delom leta posvetiti nekoliko več pozornosti. Zakaj?

Vsak ogrevalni sistem ima določeno življenjsko dobo in nihče si ne želi, da bi se ta iztekla ravno sredi zime. Predstavljajte si, da ostanete brez ogrevanja in tople vode sredi najhujšega mraza. Seveda je v takšnem primeru potrebno reagirati in situacijo rešiti hitro, kolikor je le mogoče. Pa ste se kdaj vprašali kaj ta hitra rešitev pomeni za Vas dolgoročno?

Verjetno se vsi strinjamo, da je najhitrejša rešitev problema ta, da zamenjamo dotrajan ogrevalni sistem z novim enakim sistemom. To v praksi pomeni, če imamo dotrajano peč na drva bo najhitrejša rešitev ta, da kupimo novo peč na drva. Namreč, postavljeni so vsi potrebni razvodi, imamo primerna grelna telesa, na zalogi imamo kurivo. Vendar, na ta način smo prisiljeni, da ohranimo ogrevalni sistem, kot ga imamo. In takšen bo ostal še nadaljnjih 10, 15 ali več let. V takšnih situacijah enostavno nimamo možnosti izbire. Ker pa so danes na trgu različni ogrevalni sistemi, nekateri med njimi so dolgoročno precej bolj stroškovno ugodni kot drugi, je to za nas lahko zelo neracionalno. Da bi ohranili možnost izbire je veliko bolj smotrno, da o zamenjavi ogrevalnega sistema začnemo razmišljati še preden nam obstoječi sistem odpove. Na ta način imamo možnost, da izberemo ogrevalni sistem, ki je za nas dolgoročno najbolj ugoden. Bodisi z vidika stroškov, bodisi z vidika udobja.

Daikin Alterma 3 - rezultat dolgoletnih izkušenj in poznavanja zahtev trga

Ena najbolj priljubljenih izbir pri menjavi ogrevalnega sistema so toplotne črpalke. Zakaj? Najpomembnejši so naslednji razlogi:

  • Je energijsko varčna, svoj prihranek pa boste opazili že po prvem mesecu uporabe. Poraba toplotne črpalke je v primerjavi z mestnim plinom 2x nižja, v primerjavi s kurilnim oljem je 2,5x do 3x nižja, v primerjavi z utekočinjenim naftnim plinom pa celo do 4x nižja.
  • S toplotno črpalko ni nikakršnega dodatnega dela, kot ga imamo v primeru ogrevanja z drvmi ali peleti, kar pomeni povečano udobje skozi celotno leto.
  • Med delovanjem ne sprošča nikakršnega vonja (kot ga na primer kurilno olje ali drva), prav tako pa v ozračje ne spušča nobenih škodljivih delcev, kot jih peči na drva ali pelete.
  • Zanjo ne potrebujete kurilnice, ampak lahko notranjo enoto postavite kamor koli, saj zavzema manj kot 0,5m2 prostora. Prav tako pa ne potrebujete dodatnega prostora za skladiščenje lesa, kurilnega olja, peletov ali plina.
  • Brezhibno deluje ob nizkih zunanjih temperaturah (tudi do -25°C), zato ni skrbi, da bi pozimi ostali brez ogrevanja in tople vode.

V primeru investicije v toplotno črpalko je potrebno pretehtati sledeče. Velika večina toplotnih črpalk na trgu trenutno uporablja F-plin R410a. Ena izmed redkih izjem je Daikinova Altherma 3, toplotna črpalka vodilnega proizvajalca in inovatorja na področju ogrevalne in hladilne tehnike na globalni ravni. Altherma 3 za svoje delovanje uporablja F-plin R32 in je bila prva ter nekaj časa edina s tem plinom na trgu. F-plin R32 ima kar 3x manjši vpliv na globalno segrevanje kot R410a. Tudi njegova cena je kar 5x nižja, kar pomeni znatno nižji strošek v primeru okvare po poteku garancije. Uvoznik in distributer Daikin toplotnih črpalk je podjetje Airabela d.o.o. V kolikor potrebujete dodatne informacije in pomoč pri izbiri optimalnega ogrevalnega sistema za vaš dom bomo veseli vašega obiska v našem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani. Lahko pa nas pokličete tudi na 080 88 50 ali nam pišete na info@airabela.si.

info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

VIRAirabela
Prejšnji članekGaražna vrata PRIME – elegantna in učinkovita , posebej primerna za pasivne hiše ?
Naslednji članekNa ogled prva slovenska hiša s certifikatom active house
Logotip Airabela
info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.