Zakaj je lokalno prezračevanje tako pomembno?

Vrvica z zastavicami plapola v vetru, v ozadju drevo in hiša

V starejših gradnjah je bilo nekoč veliko enostavneje poskrbljeno za dobro prezračevanje. Objekti so dihali, zaradi preprostega načina gradnje pa je bil zrak v njih bolj kakovosten. Sodobni moderni domovi so sicer energetsko precej bolj učinkoviti, hiše so dobro zatesnjene, a posledično tudi manj zračne. Slabo prezračevanje pa lahko hitro vodi do neprijetnosti, kot so plesen, zatohel zrak ali neprimerna raven vlage.

Zdravje na prvem mestu

Prezračevalni sistemi so ključnega pomena za dobro zdravje. Vsak dan naj bi vdihnili približno 20.000 litrov svežega zraka, zato moramo poskrbeti, da dihamo čist zrak. Zadnje leto smo veliko časa preživeli med štirimi stenami, pri tem pa pogosto pozabili na kakovost zraka. Ravno človek je največji onesnaževalec zraka v prostoru, in sicer zaradi izdihanega ogljikovega dioksida.

Grafika prezračevanja

Poleg tega iz pohištva in opreme okoli nas izhlapevajo nevarne snovi. Ne smemo pa pozabiti niti na prisotnost bakterij in vlage. Če ne poskrbimo za dobro prezračevanje, se v zaprtem prostoru hitro počutimo slabše, postanemo utrujeni in smo manj produktivni. Višje je tudi naše tveganje za razvoj alergij ali vnetij.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Stanovanje ali hišo sicer lahko prezračimo sami, z odprtimi vrati in okni, kar pa je v praksi le delno uspešno. Najboljša rešitev je prezračevanje z rekuperacijo, ki predstavlja pomemben vidik nizkoenergetske gradnje. Dviguje namreč raven kakovosti življenja in prispeva k ohranjanju narave. Rekuperacija pomeni izmenjavo zraka v prostoru. Izmenjevalnik ali rekuperator iz prostora črpa zrak in shranjuje zbrano toploto oziroma mraz. Zunanji zrak pri tem tudi filtrira.

Grafični prikaz prezračevanja stanovanja

Rekuperator smer črpanja zraka zamenja vsakih 70 sekund. Zagotavlja stalno temperaturo vhodnega zraka in nenehno prezračevanje hiše. Na ta način močno prihranite pri energiji in preprečujete nastanek vlage ali plesni. Zrak v vašem domu je vedno čist, kar ima ugoden vpliv na vaše zdravje. Rekuperacija zraka skrbi za visoko raven bivalnega udobja, vašemu domu pa na dolgi rok ohranja višjo vrednost.

Lokalni prezračevalni sistem HANSEN

Ti prezračevalni sistemi so plod evropskega znanja, uporabljajo pa se za prezračevanje hiš ter poslovnih ali delovnih prostorov, pa tudi počitniških objektov. Zagotavljajo primerno raven vlage, odpravljajo zatohlost v prostorih in preprečujejo škodo na pohištvu in opremi. Vzdrževanje je enostavno, delovanje tiho, upravljanje pa je možno preko brezžične povezave. Zanje lahko dobite tudi subvencijo Eko sklada.

Prezračevalni sistem Hansen

Poskrbite za čist zrak v vašem domu

Čist in svež zrak ugodno vpliva na naše zdravje, zato je pomembno, da poskrbimo za kakovostno prezračevanje našega doma. V slabem ali zatohlem zraku se namreč hitreje utrudimo, več težav imamo lahko tudi z alergijami. V podjetju Tersus d. o. o. skrbijo za kvalitetno prezračevanje vašega doma. Prepustite se izkušenim rokam strokovnjakom in poskrbite za čist in svež zrak v vašem domu. Naj bo zdravje na prvem mestu.

tersus@siol.net | 080 11 05 | Spletna stran

Električno ogrevanje, klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalni sistemi.

Prejšnji članekVrtno kurišče: Nakup ali DIY?
Naslednji članekPrezračevalni ventilator z evaporacijskim hlajenjem COOLER 9100
logo Tersus
tersus@siol.net|080 11 05| Spletna stran

Električno ogrevanje, klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalni sistemi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.