Vrtno kurišče: Nakup ali DIY?

Zgradite svoje vrtno ognjišče
Zgradite svoje vrtno ognjišče

Pred nami so toplejši in sončni dnevi, kar lahko pomeni le eno. Veliko piknikov, pečenja in kuhanja izven hiše. Vzdušje večerov lahko še dodatne popestrite z zunanjim kuriščem oziroma vrtnim ognjiščem. Ne samo, da je ogenj in plameni ustvarijo prijeten ambient, tudi peka je priročna in lahka. Možnosti za vrtno kurišče ja malo morje in mi smo jih zbrali na enem mestu.

Nakup vrtnega ognjišča

Za čim bolj prijetno vzdušje in čudovite spomine vam ni treba daleč, le do najbližje trgovine. Če se boste odločili za nakup vrtnega kurišča boste zanj odšteli vse od petih evrov naprej. Verjetno se sprašujete zakaj je »izklicna« cena tako nizka? Za manj kot dvajset evrov (da, tudi pet) lahko kupite kurišče oziroma žar za enkratno uporabo. Je točno to, kar pove njegov naziv.

Večina preostalih kurišč pa je litoželeznih in omogočajo več dimenzij in oblik. Po navadi se premer kurišč začne pri 50 centimetrih, premer pa se potem širi po želji in potrebi. Za osnovno kurišče premera pol metra boste odšteli najmanj 50 €. Za vsakih dodatnih deset centimetrov pa lahko dodate petnajst evrov in boste na dokaj pravi ceni.

Pri nakupu pa se lahko odločite tudi za dodatne nogice, ki bodo držale vaše kurišče. Določeni ponudniki imajo vključene tudi mrežice za pečenje, ročaje, pokrove in še mnogo drugega.

Prednosti kupljenega kurišča je očitna. Kurišče je sestavljeno, zgrajeno in vaša edina naloga je plačilo in to, da ga postavite na želeno mesto.

Vrtno kurišče, ki vsebuje moderne elemente
Vrtno kurišče, ki vsebuje moderne elemente

Gradnja vrtnega kurišča

Prvi korak pri DIY izdelavi je vaša odločitev o velikosti kurišča. Vsaka dimenzija med 50×50 in 100×100 bo čisto dovolj. Če bo manjše od tega, je preprosto premajhno. Če pa bo večje, ne spada na vrt zaradi nevarnosti ognja.

Ker ugibamo, da ste se za pravi prostor postavitve (stran od dreves, grmovja, nadstreškom, ograjam…) že odločili, bomo nadaljevali z naslednjim korakom, ki je priprava terena.

Tla čim bolj zravnajte, še pred tem pa odstranite travo in morebitne smeti. Postavite prvi nivo opek, kamna ali drugega ognjevarnega materiala za katerega ste se odločili. Med opekami pustite nekaj milimetrov prostora in jih postavite v krogu.

Vsako naslednjo vrsto opek postavljajte z zamikom, da se reže pokrivajo med seboj. Kot da bi gradili hišo. Ko ste postavili želeno višino nasujte luknjo z gramozom in vaše kurišče je pripravljeno.

Za nekoliko bolj napredno in moderno kurišče pa si oglejte spodnji posnetek 😊

How To Build a Fire Pit (w/a Ring Kit)

Prejšnji članekSkoraj 80 % Slovencev zadovoljnih s stanovanji. Kaj pa ostali?
Naslednji članekZakaj je lokalno prezračevanje tako pomembno?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.