Poskrbite za naravno prezračevanje vašega doma!

Odprta okna, vidi se luno in strehe hiš

Kakovost zraka doma je zelo pomembna za dobro počutje. Že aktivnosti ljudi v zaprtih prostorih ustvarjajo prah, povečujejo koncentracijo ogljikovega dioksida in vodne pare, hkrati se zmanjša količina kisika. Napačna koncentracija teh elementov povzroča občutek utrujenosti, zmanjšuje zbranost, povzroča depresijo in drugo.

V zgradbah ali prostorih, kjer nimam naprav, ki bi prisilno prezračevale prostore, se poslužujemo naravnega prezračevanja. Pomembnost pravilnega naravnega prezračevanja je v zadnjem času najbolj očitna ob zamenjavi starega stavbnega pohištva z novim. Staro stavbno pohištvo omogoča prepih ter minimalno prezračevanje, novo pa v primerjavi s starim prostor izolira od zunanjega okolja – prezračevanja ni.

Za prostore s starimi okni velja, da je število potrebnih prezračevanj manjše, kot za prostore z novim stavbnim pohištvom. Za ustrezno prezračevanje vseh prostorov se moramo naučiti pravilne uporabe stavbnega pohištva in izvajanja kontroliranega prezračevanja. Napačno prezračevanje prostorov lahko povzroči do 25 odstotkov večjo rabo energije za ogrevanje.

Skodelica na okenski polici

Da preprečimo izgubo toplotne energije v zimskem času, je treba omejiti odpiranja oken. Kljub temu je treba zagotoviti ustrezno prezračevanje, saj prekomerna relativna vlažnost zraka znotraj prostora, nad 65 odstotkov, lahko povzroča številne nevšečnosti, predvsem v zimskem času, ko se vodna para kondenzira na stiku z mrzlimi zunanjimi stenami, kjer se para spremeni v tekočino. Tako smo lahko priča nastanku kapelj na steklu, stenah, ter postopnega nastanka plesni v vogalih hladnejših sten.

Poleg estetskih težav so plesni škodljive za človeka, saj lahko povzročijo alergije in bolezni dihal. Prekomerno vlago lahko absorbira leseno pohištvo, oprema, vrata in okna, kar povzroča težave – spremembe dimenzij in/ali luščenje barve. Tudi prenizka vlažnost, nižja kot 40 odstotkov, je lahko škodljiva, suši sluznico in spodbuja rast določenih bakterij in virusov, odgovornih za bronhialne bolezni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.