Kaj izbrati: lokalno ali centralno prezračevanje?

Skoraj vsak, ki se danes sooča z gradnjo ali obsežnejšo prenovo stanovanja, se spopada z vprašanjem: »Ali je treba vgraditi sistem za prezračevanje? Kaj so prednosti in kakšni sistemi so najboljši za mojo hišo ter kakšen je strošek teh sistemov?« Ponudbe na trgu je ogromno, vsak sistem pa ima svoje prednosti in slabosti.

Vsak sistem ima
svoje prednosti,
izbira pa je odvisna
od posameznega
primera.

Zakaj prezračevati?

Čeprav so gradbeni materiali in stavbno pohištvo, s poudarkom na oknih in vratih, ki so na voljo na trgu, izjemno kakovostni in trpežni, ne omogočajo več zadostne stopnje naravnega prezračevanja prostorov. Še zlasti po menjavi oken se pogosto pojavi potreba po prezračevanju, ker okna veliko bolje tesnijo, v stanovanju pa se občuti slab in zatohel zrak. V najslabšemu primeru se lahko pojavita tudi vlaga in plesen. Glede na Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES), je v stav­bah priporočljivo zagotoviti mehansko ali hibridno prezračevanje, kadar ni mogoče izvesti naravnega prezračevanja.

Poznamo centralne in lokalne prezračevalne naprave

Čeprav je v veliko primerih centralno prezračevanje zelo elegantna in učinkovita rešitev, po drugi strani zahteva namestitev naprave in povezanih inštalacij za distribucijo zraka večji poseg v objekt. Za večino novogradenj je centralno prezračevanje prava izbira, težava pa lahko nastane, ko zasnova prostora ne omogoča integracije centralnega prezračevalnega sistema oziroma je rešitev predraga. Lokalno prezračevanje omogoča kontrolirano prezračevanje in dovaja svež zrak z rekuperacijo toplote, je visoko zvočno izolativno in filtrira delce iz zraka. Hkrati pa ne posega v arhitekturno zasnovo objekta, saj ne zahteva posebnih elementov za distribucijo zraka in je pri delovanju skoraj neopazno in neslišno.

Centralno prezračevanje je na drugi strani izredno učinkovita rešitev, ki je prvenst­veno namenjena novogradnjam stanovanjskih hiš. Omogoča tudi najbolj prilagod­ljive načine prezračevanja in vgradnje, ima najbolj napredne načine upravljanja in pri pravilni zasnovi vedno zagotovi dovolj svežega zraka.

Prednosti centralnega prezračevanja

+ Različne možnosti namestitve z različnimi odvodnimi/dovodnimi  elementi in prezračevalnimi cevmi

+ Napredni načini upravljanja, z različnimi urniki, dodatnimi pred-grelniki ali do-grelniki ter možnostmi prostega pohlajevanja

+ V večini primerov najbolj primerna rešitev za večje stanovanjske hiše (novogradnje), saj zagotovi dovolj svežega zraka

Centralno prezračevanje
Za veliko hiš v fazi gradnje je centralno prezračevanje najboljša rešitev

Prednosti lokalnega prezračevanja

+ Enostavna namestitev z minimalnim posegom v obstoječ objekt. Odlična rešitev predvsem za sanacije

+ Na voljo je več estetsko oblikovanih zunanjih in notranjih elementov, zunanji element se lahko tudi povsem skrije v okenski okvir

+ Napredne možnosti dušenja zvoka, filtracije zraka in regulacije – delovanje tudi v neparnem številu

Lokalno prezračevanje
Lokalno prezračevanje je odlična rešitev za sanacije, saj ne zahteva večjih posegov v objekt

Izbira tipa sistema je povsem odvisna od tlorisa stanovanjskega objekta, lokacije in želja posameznika. Centralno prezračevanje je bilo v primerjavi z lokalnim dolgo nesporni zmagovalec glede na kvaliteto in učinkovitost prezračevanja. Napredek v tehniki je te razlike zmanjšal, lokalno prezračevanje pa je postalo povsem primerljiva in v ogromno primerih tudi boljša rešitev za problem prezračevanja v stanovanju.

Zdaj veste, kateri prezračevalni sistem je pravi za vas? Za dodatno pomoč pri odločitvi se posvetujte s strokovnjakom.

Preberite še: Prezračevanje in rekuperacija: Cene, prednosti in preverjeni ponudniki

logo Bossplast
info@bossplast.com | 01 781 05 50 | Spletna stran

Podjetje Bossplast je dobavitelj izdelkov in rešitev na področju opreme za strojne inštalacije in umetne klime.

VIRBOSSPLAST
Prejšnji članekNaprava, ki vas poveže z naravo
Naslednji članek10 ukrepov, kako privarčevati gorivo
logo Bossplast
info@bossplast.com | 01 781 05 50 | Spletna stran

Podjetje Bossplast je dobavitelj izdelkov in rešitev na področju opreme za strojne inštalacije in umetne klime.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.