Previdno pri nakupu klimatske naprave

klimatska naprava

Najverjetneje ob trenutnih temperaturah še niste pomislili na klimatsko napravo. A če ste si prejšnje leto rekli, da nobeno poletje doma ne boste več trpeli v peklenski vročini, je zdaj čas, da poiščete klimo, ki vam bo služila še dolga leta.

Pred nakupom razmislite:

1. Boste klimo uporabljali le za hlajenje ali tudi za ogrevanje?
2. Kako velik prostor želite hladiti/ogrevati?
3. Kam postaviti napravo, da ne bo pihala neposredno v vas?
4. Kam boste postavili zunanjo enoto?

Klimatska naprava ima nekaj prednosti, ima pa tudi določene slabosti. Poleg tega da poleti hladi zrak hladi, poskrbi, da je v zraku tudi manj vlage, zaradi česar precej lažje dihamo in spimo. Po drugi strani je ob neprimernem vzdrževanju lahko v zraku doma precej prahu, če se je v klimi nabrala plesen, pa ta ob zagonu uhaja v prostor in v naša dihala ter tako škodi zdravju. Pri uporabi moramo tudi upoštevati, da nikoli ne nastavljamo hlajenja na prenizko temperaturo, saj tudi tako škodimo svojemu zdravju. Optimalno je, da jo nastavimo na temperaturo, ki ni več kot 5 stopinj Celzija nižja od zunanje.

Kakšno izbrati

Nikar ne izberite določene naprave samo na podlagi cene. Izberite napravo čim boljše kakovosti, energetskega razreda A ali več, da za delovanje ne bo porabila preveč energije in s tem oklestila vašega bančnega računa. Naprava z inverterskim motorjem sama prilagaja delovanje. Takšna naprava se samodejno vklaplja in izklaplja, je bolj tiha in varčna. Razmislite, ali jo boste uporabljali le za hlajenje ali tudi za ogrevanje. Če se boste s klimo v prehodnih obdobjih tudi ogrevali, izberite dovolj močno napravo.

Klimatska naprava

Lokacija

Ni vseeno kam namestite zunanjo enoto klima naprave. Pazite, da zunanja enota klima naprave ne bo neposredno izpostavljena soncu. Kar okoli 5 odstotkov energije lahko privarčujete, če jo namestite recimo na severni ali severovzhodni del stavbe. Tam namreč ne bo izpostavljena neposrednemu soncu in (pre)visokim temperaturam.

Doma lahko namestite eno dovolj močno napravo, če imate možnost pa je še bolje, če v vsak prostor, ki ga želite hladiti ali ogrevati, namestite raje manjšo in morda malo manj močno napravo. Če živite v manjši dvonadstropni hiši, običajno zadostuje tudi, če namestite v vsako nadstropje po eno napravo. Paziti morate le, da ju smotrno postavite, tako da bosta lahko hladili oziroma greli čim večji prostor. V takem primeru lahko izberete tudi možnost, da sta obe napravi vezani na eno samo zunanjo enoto.

Pri iskanju popolne lokacije za namestitev klimatske naprave se zavedajte, da vas bo neposredno pihanje v vas kmalu motilo, škodi pa tudi zdravju. Tudi neposredno v živali naj ne piha.

Boste napravo uporabljali v glavnem za odstranjevanje vlage iz zraka?

Idealna relativna vlažnost zraka doma naj bo 40- do 60-odstotna. Ko klimatska naprava deluje v programu hlajenje hkrati zmanjšuje tudi relativno vlažnost zrak v prostoru. Za odstranitev vlage iz zraka sicer lahko uporabite tudi namenski program, ki je namenjen razvlaževanju zraka. Klimatske naprave so lahko opremljene tudi z ionizatorji zraka, antibakterijskim filtri, filtri z aktivnim ogljem za vonj in drugimi tehnologijami, ki izboljšujejo kakovost zraka v prostoru.

Varčna uporaba

Omenili smo že, da lahko privarčujete že s samo pravilno namestitvijo naprave. Vklapljanje in izklapljanje naprave večkrat dnevno ni smotrno, saj naprava največ energije porabi prav za zagon. Najbolje je, da že zjutraj nastavite na želeno temperaturo. Še posebej, če imate klimatsko napravo z inverterskim motorjem, pustite, da preko dneva sama uravnava delovanje. Preden napravo vklopite, prezračite stanovanje, nato pa vse zaprite in zastrite senčila.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAlergije tik pred vrati
Naslednji članekIzdelajte poceni čistilo za vse površine

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.