Saniranje zidanega dimnika in pomen vzdrževanja

Vzdrževanje zidanega dimnika ima izjemen pomen, ki nam prihrani veliko skrbi in denarja
Vzdrževanje zidanega dimnika ima izjemen pomen, ki nam prihrani veliko skrbi in denarja

Dimnik je izredno pomemben del našega domovanja, ki ga moramo redno vzdrževati in preverjati. Izpostavljen je visokim temperaturam, nihanju temperatur, vlagi, kislinam in vremenskim vplivom. Že med samo gradnjo moramo pomisliti na izbiro gradbenega materiala in pravilno izvedbo. Rado pa se zgodi, da dimnik ni kakovosten in da je njegova izvedba nepravilna oziroma nepopolna. Potrebna je obnova ali zamenjava. Marsikdo pa se odloča tudi za umik dimnika, ki se nahaja v steni hiše.

Zakaj saniramo dimnik?

Da se odločimo za sanacijo dimnika obstaja več dejavnikov. Eden izmed teh je nasvet strokovnjaka, pa naj si bo dimnikar ali nekdo, ki vam pomaga pri obnovi hiše. Za sanacijo se odločimo tudi pri menjavi ogrevanja, saj se marsikdo že odloča za prehod na plinsko gretje ali gretje s toplotno črpalko. Najpogostejši razlogi pa so brez dvoma madeži na stenah in uhajanje dima ter vlage.

Ker je dimnik vse leto izpostavljen delujočim elementom, ki povzročajo poškodbe materiala, so lahko posledice uničujoče. Premalo ljudi se zaveda pomena pravilne in kakovostne izvedbe dimnika, vzdrževanja, upoštevanja nasvetov in pravočasnih popravil dimnika. Tu govorimo tako o elementih dimnika, ki so v stenah ali izven hiše.

Poškodba dimniške kape je zelo pogosta

Tudi zaščitni del dimnika spada med sanacijo dimnika, ki se opravlja najpogosteje. Kapa ščiti dimnik pred vdorom deževnice, snega, umazanije, živalim in še čim. Vsaka poškodba dimniške kape ima lahko efekt domine na celoten dimnik in ogrevalna telesa.

Kljub rednemu vzdrževanju dimnika in peči lahko pride do trajne škode, po kateri je potrebna vsaj delna sanacija. Pri starejših dimnikih, ki so zidani v steno, se največkrat obrabi sama malta, ki razpoka. Skozi te razpoke začne prodirati vlaga, ki povzroči še več razpok, madežev in neželenega vonja po sajah.

Obrabljen dimnik, ki kliče po obnovi
Obrabljen dimnik, ki kliče po obnovi

Povrtavanje dimnika in sanacija z inox cevmi

Obstaja možnost, da vaš dimnik nima dovolj prostornine za novo kurilno napravo. Tako se s povrtavanjem poveča obseg dimnika, ki mu največkrat sledi vstavitev cevi. Veliko je odvisno od zmožnosti razširitve dimnika v steni in posledične trdnosti sten. Najpogosteje se zdaj vstavljajo inox cevi.

Vzdrževanje dimnika je izrednega pomena

Dimnikarji ne obstajajo kar tako, ampak nam lahko njihovo delo reši življenje in kar precej denarja. Z rednimi pregledi naših kurilnih naprav in dimnikov, se lahko poraba kuriva zmanjša za kar pet odstotkov letno. Lokalnega dimnikarja povprašajte po pregledu in ne zanemarjajte svojih dimnikov.

Prejšnji članekKaj je to kuhinjski trikotnik?
Naslednji članekAsfalt, tlakovci ali beton na dvorišču?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.