Kaj je to kuhinjski trikotnik?

Kuhinjski trikotnik nam lahko olajša delo v kuhinji
Kuhinjski trikotnik nam lahko olajša delo v kuhinji

Kuhinja predstavlja srce domovanja in v njej se ustvarja mnoge mojstrovine. Da pa bi iz kuhinje dobili, kar se da optimalno delovno območje, moramo vedeti kaj pomeni kuhinjski trikotnik. Ta nam bo pomagal  optimizirati našo kuhinjo in naše delo v njej. Cilj kuhinjskega trikotnika je ustvariti najboljše delovno območje, ki ga je mogoče postaviti v tem prostoru. Pomagal pa nam bo tudi pri tem, da ne bomo po nepotrebnem korakali po kuhinji.

Osnove kuhinjskega trikotnika

Kuhinjski trikotnik je koncept s katerim kuhinjo uredimo tako, da bo ta kar se da funkcionalna in estetska. Glavne tri elemente predstavljajo hladilnik, umivalnik in štedilnik (katera koli različica). Te tri točke tako predstavljajo oglišča trikotnika, črte med njimi pa stranice trikotnika. Ideja kuhinjskega trikotnika pa je ta, da te tri točke ustvarijo enostavno, estetsko in nadvse funkcionalno kuhinjo.

  • Stranice morajo biti dolge med 1,2 in 2,7 metra
  • Vsota stranica mora biti med 4 in 7,9 metrov
  • Ovire (omarice,..) ne smejo prekrivati stranice za več kot 30 centimetrov
  • Ne sme biti »prometnega zamaška« med oglišči
  • Med oglišči ne sme biti visokih omaric in drugih ovir

Poleg osnovnih pravil kuhinjskega trikotnika pa se lahko držimo tudi ostalih:

  • Umivalnik naj ima na eni strani vsaj 61 cm prostora in 46 cm na drugi
  • Hladilnik naj ima na strani ročice vsaj 38 cm prostora, v primeru ameriškega hladilnika naj ima toliko na obeh straneh, lahko pa je ta prostor nasproti hladilnika, a ne več kot 120 cm stran,
  • Pečica oziroma štedilnik naj ima na eni strani 38 cm prostora in 30 cm na drugi strani,
  • Umivalnik naj ima ob sebi vsaj 91 cm prostora za pripravo hrane,

Težave kuhinjskega trikotnika

Kot ste verjetno že ugotovili, kuhinjski trikotnik prinaša kar nekaj težav in ovir. V primeru kuhinje, ki se dotika le ene ali dveh sten, kuhinjski trikotnik ne pride v poštev. Za mnoge strokovnjake fengšuja, se kuhinjski trikotnik skrega s kar nekaj pravili tega oblikovanja prostora.

Kuhinjski trikotnik je bilo pravilo, ki se je predvsem v ZDA obdržalo nekaj let okoli druge svetovne vojne. Uporabljale so ga predvsem domače gospodinje, a v zadnjih desetletjih izgublja na pomenu. Težave se pojavijo pri zelo velikem prostoru in pri zelo majhnem prostoru, ki ne omogočata postavitve v stilu trikotnika. Vseeno pa predstavlja kuhinjski trikotnik rešitev za tiste, ki imajo kuhinjo točno v takem stilu.

Prejšnji članekSo vetrne turbine brez turbinskih stolpov, lopatic ali celo vetra prihodnost pridobivanja energije?
Naslednji članekSaniranje zidanega dimnika in pomen vzdrževanja
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.