Ogrevanje s klimatsko napravo pozimi: Učinkovitost, stroški in prednosti

Woman who's sitting on sofa under warm plaid in living room switches off her air conditioner on wall. Young girl adjusting modern AC system, regulating temperature and enjoying cool fresh air at home
Foto: Lacheev iz iStock

V prehodnih obdobjih je ogrevanje s klimatsko napravo lahko odlična izbira. Še posebej takrat, ko nas zjutraj in zvečer zebe, vendar čez dan sonce posredno ogreje prostore, je uporaba klime za ogrevanje učinkovita in cenejša alternativa v primerjavi s sistemom centralnega ogrevanja. Kaj pa pozimi?

Ogrevanje s klimo pozimi

Inverterska klimatska naprava je zasnovana tako za hlajenje kot tudi ogrevanje. Med ogrevanjem hladen zunanji zrak ogreje in ga vpihuje neposredno v prostor, kar pomeni, da ne zahteva dodatnega medija, kot so radiatorji. Klimatske naprave delujejo kot toplotne črpalke zrak/zrak, kar omogoča energijsko in stroškovno učinkovito hlajenje poleti ter ogrevanje v prehodnih obdobjih.

Nekateri se odločijo izključno za ogrevanje s klimatsko napravo tudi pozimi. A kljub trditvam o njeni nizki ceni je gospodarnost takšnega ogrevanja odvisna od več dejavnikov, zlasti učinkovitosti naprave ter razlike med zunanjo in notranjo temperaturo.

Upoštevajte oznako SCOP

Pri izbiri je priporočljivo upoštevati oznako SCOP, ki opredeljuje proizvodnjo toplotne energije iz 1 kW električne energije v sezoni ogrevanja. Sodobne klime dosežejo SCOP od 4 do 5 ali več, kar pomeni, da iz 1 kW električne energije proizvedejo od 4 do 5 kW toplotne energije. Vendar pa starejše naprave morda niso tako učinkovite, SCOP pa ne ponudi celotne slike, še posebej glede temperaturnih razlik, ki jih naprava dejansko premaga.

Pri nižjih zunanjih temperaturah učinkovitost klime pade. Pri zelo nizkih temperaturah to lahko pomeni opazno zvišanje cene ogrevanja. Pri temperaturah okrog -10 °C dobro delujejo klime s temperaturnim intervalom do -25 °C, medtem ko se zmogljivost tistih s intervalom do -15 ali do -10 °C zelo zmanjša, kar jih naredi neprimerne za ogrevanje celo zimo.

Prednosti in pomanjkljivosti ogrevanja s klimatsko napravo

Prednosti:

 • Hitro ogrevanje prostora.
 • Morebitno bolj učinkovito in cenejše ogrevanje v primerjavi z drugimi napravami.
 • Občasna uporaba.
 • Filtri za čist zrak.
 • Enostavna uporaba.

Pomanjkljivosti:

 • Hitro ohlajanje prostora.
 • Pihanje zraka in morebitna glasnost.
 • Zmanjšana učinkovitost pri večjih temperaturnih razlikah.
 • Pri zelo nizkih zunanjih temperaturah ni več tako poceni.
 • Omejena pokritost prostorov.
 • Topel zrak iz naprave v prostor prihaja tik pod stropom in se tam večinoma tudi zadrži, pri tleh pa ostaja hladen zrak.

Ogrevanje s klimatsko napravo je lahko učinkovito in ekonomično v določenih pogojih. Pomembno je upoštevati razlike v temperaturi, učinkovitost naprave ter njene prednosti in pomanjkljivosti pri izbiri sistema ogrevanja za vaš dom.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSo pri BMW izgubili stik z realnostjo? V avtih igralne konzole in televizija
Naslednji članekPrihajajo ljudske obveznice Slovenije: koliko jih boste lahko kupili, kdaj, kje …
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.