Naj vas objame toplota vašega doma

Radiator, na katerem se sušijo rokavice

Topel dom predstavlja srce našega življenja. V njem se lahko sprostimo, spočijemo in uživamo z našo družino. Pri ogrevanju doma pa lahko izbiramo med različnimi vrstami energentov: premog, kurilno olje, zemeljski in tekoči naftni plin, les in lesno biomaso ter obnovljive vire.

Katera vrsta goriva je prava za vaš dom?

Na našo odločitev vpliva več stvari, predvsem cena energentov, pri čemer pa ne smemo pozabiti tudi na zanesljivo oskrbo, cenovno konkurenčnost in vpliv uporabe posameznega goriva na okolje. Premog na primer močno onesnažuje okolje, medtem ko so lesni peleti veliko bolj prijazni do narave.

Pri izbiri vrste goriva je zato dobro, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati, katera vrsta centralnega ogrevanja je prava za vaš dom. Dobro usposobljeni strokovnjaki bodo namreč znali upoštevati konstrukcijske značilnosti hiše, klimatske razmere, razpoložljive vire energije in veljavno zakonodajo. Ključno je namreč, da izberemo tisti način ogrevanja, ki je nam najbolj dostopen in cenovno primeren.

Skladovnica drv

Privarčujte pri stroških ogrevanja!

Ne glede na to, katero vrsto ogrevanja izberete, je vedno pametno, da z razpoložljivi viri ravnate preudarno. Pri stroških ogrevanja, ki zadnje čase samo naraščajo, lahko privarčujete, če se držite nekaj osnovnih pravil:

 • zaprite okna in vrata, kadar imate vklopljeno gretje,
 • zmanjšajte delovanje ali zaprite radiatorje v sobah, ki jih ne uporabljate,
 • zavese naj ne prekrivajo radiatorjev,
 • topla voda naj ne uhaja oziroma kaplja skozi slabe pipe,
 • prezračevalniki naj bodo čisti in
 • ne pretiravajte z ogrevanjem in ga ohranjajte v normalnih mejah.

Dodatni namigi za izboljšanje učinkovitosti centralnega ogrevanja

Poleg zgornjih namigov lahko v vašem domu poskrbite za dodatne izboljšave:

 • zapolnite odprtine med tlemi in vrati,
 • ne blokirajte prezračevalnikov oziroma zračnih opek,
 • poskrbite za dobro izolacijo v celi hiši,
 • dvojno zastekljevanje pomaga pri zvočni izolaciji in celotni izolaciji vašega doma, zato se splača investirati vanj in
 • vse cevi tako za toplo kot hladno vodo morajo biti izolirane.

Možnost subvencije Eko sklada

Grafika eko sklada, roka drži kos zemlje, iz katere raste drevoInvesticija v okolju prijazen način ogrevanja lahko predstavlja velik finančni zalogaj, zato lahko kot fizične osebe koristite nepovratno finančno spodbudo za obnovljive vire energije. Na voljo je tudi ugoden kredit Eko sklada. Pri tem vam lahko pomagajo v podjetju Frankovič, d. o. o. Pokličite jih na telefonsko številko +386 7 356 78 30 in pripravili vam bodo predračun in popolno vlogo, s katero se boste lahko prijavili na razpis.

Prejšnji članekEnostavno odmašite odtok
Naslednji članekOgrevajte varčno in prispevajte k boljšemu okolju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.