Na zimo se pripravite zdaj: za neustrezna drva do 4.100 evrov kazni

V kolikor uporabljate peč na drva, pravočasno poskrbite, da bodo drva do tedaj, ko jih boste uporabljali, ustrezno suha.

Najbolj optimalno je, če drva kupite pozno spomladi ali zgodaj poleti, maja ali junija. Tako imate na voljo še vsaj dva topla meseca. Drva pospravite na primerno mesto, pod nadstrešek v suh in zračen prostor ter jih posušite do konca. Če tega še niste storili, brez panike – drva nakupite zdaj. Le preverite, da so primerno sušena.

Kakšna izbrati?

“Za doseganje predpisanih in pričakovanih vrednosti emisij dimnih plinov je treba zagotoviti uporabo samo zračno suhih drv. Za zračno suha drva se šteje drva z vlažnostjo pod 20 %. Maksimalna vlažnost drv, ki se jih sme uporabljati za kurjenje v kurilnih napravah pa je 25 %,” pišejo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). “Določena je z uredbo o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav.”

Ker je običajno vlažnost posekanega lesa med 40 % in 60 %, ga je treba pred kurjenjem posušiti. Posekati je najbolje v decembru ali januarju, ko je vlažnost rastočega lesa najnižja. V primeru kasnejšega sekanja, je treba ustrezno podaljšati čas sušenja.

Metrska drva zimske sečnje se morajo recimo do avgusta sušiti na prostem, na soncu in vetru, dvignjena od tal in po možnosti pokrita, da so zaščitena pred dežjem. Nato jih lahko prestavimo v drvarnico, a jih moramo še naprej sušiti.

sekanje drvPovprečen čas sušenja

 • 1 leto → topol in smreka;
 • 1,5 leta → lipa, jelša, breza;
 • 2 leti → bukev, jesen, sadno drevje;
 • 2 do 3 leta → hrast.

Naravno sušenje drv je cenovno in okolju prijazno ter najbolj sprejemljivo. Za hitro in učinkovito sušenje, je treba drva razžagati, razcepiti, zložiti tako, da se prezračujejo, jih pokriti proti dežju.

Katere vrste les uporabiti?

 1. Iglavci: za kuhanje in peko zaradi večje kurilne vrednosti (hitrejše in močnejše izgorevanje);
 2. Listavci: za ogrevanje (višja gostota, dalj časa gori, počasneje sprošča toploto, tvori več žerjavice).

Bukova in hrastova drva so med najbolj priljubljenimi za kurjavo. Breza naj bi bila ustreznejša za odprti kamin, ker ne pokajo in se ne iskrijo med gorenjem.

Kazen za neustrezna drva

Če je delež vlage večji, pride do večjega onesnaženja zraka s škodljivimi snovmi, tvegate pa tudi kazen. Uredba predvideva kazni od 1.200, pa vse do 4.100 evrov za fizične osebe in od 4.000 do kar 40.000 evrov za pravne osebe.

Zlaganje polen

Dolžina polen za zlaganje:

  • 25 – 30 cm

Podlaga:

  • 20 – 30 cm dvignjena od tal,
  • paleta ali deske, pod katere postavimo recimo opeke.

Zlaganje:

  • polena zlagamo drugega na drugega;
  • med posameznimi vrstami naj bo 5-10 cm razmika, da se drva sušijo in ne začnejo gniti;
  • odmik od stene: prva vrsta naj bo oddaljena 5-10 cm.

Polena naj bodo pokrita in tako zaščitena pred dežjem. Če je le mogoče, jih zlagamo ob steno, ki je orientirana na jug in s tem omogočimo večjo izpostavljenost soncu. Polena bodo tako prej dosegla ustrezno suhost.

les za kurjavo

Neustrezna drva

Če boste za kurjavo uporabljali drva, ki niso dovolj suha, se bodo ta veliko bolj dimila, če uporabljate kamin, bo vaš dom kmalu prežet z vonjem po gorečem lesu.

V slabših pečeh se lahko tudi nabira kondenz. Drva težje zagorijo in slabše gorijo. Emisije bodo torej večje, izkoristek kurjenja pa manjši – lahko je celo za 100 odstotkov razlike. »Če ima posekan les bukve delež vlage 50 %, to pomeni 100 % vlažnost lesa, imajo drva kurilnost približno 9 MJ/kg ali 2,5 kWh/kg. Zračno suh les z deležem vlage 20 % oziroma vlažnostjo lesa 25 %, pa kurilnost približno 14,8 MJ/kg ali približno 4,1 kWh/kg,« navajajo na spletni strani MKGP.

Ko kupujete drva, preverite, da:

 • so ustrezno suha;
 • so ustrezno nasekana (za manjše peči na dolžino 25 cm);
 • gre za polena tiste vrste lesa, kot ste naročili;
 • je možnost dostave, ki vam ustreza. Lahko se zgodi, da vam bodo polena dostavili kar s traktorsko prikolico in vam jih stresli na dvorišče. Če se želite temu izogniti, se poskusite dogovoriti za dostavo kar na paletah.

Neposredno pred uporabo

Polena pred uporabo nekaj časa hranite v notranjosti doma, da se les še dodatno presuši. Veliko manj težav boste imeli pri prižiganju ognja, poleg tega pa bo tudi pri sami uporabi izkoristek večji.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRMinistrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano
Prejšnji članekVečnamenske talne plošče Bergo: Rešitev za vgradnjo na vlažne, razpokane betonske ali obrabljene lesene površine
Naslednji članekKako zagotoviti, da se dvorišče ne pogreza?

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

 1. Vsa drva (listavcev) so ustrezna za kurjavo. Neustrezne so priprave za kurjenje. Kako pa kaznovalci izmerijo vlažnost izgorevanja drv!? Bukove navedbe MKGP: Vlažnost zraka, ko pada dež =90%, posekane bukve pa ko dež pronica v bukvo =100%!? 🙂 KB

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.