Les – pozabljeni vir energije se vrača

V Sloveniji je les pomemben energent, v zadnjih letih pa se njegov pomen še povečuje. Med različnimi oblikami lesnih goriv še vedno prevladujejo drva, sledijo lesni sekanci ter v zadnjih letih lesni peleti.

V energetske namene porabimo v Sloveniji letno skoraj dva milijona ton lesa. V preteklosti so les za ogrevanje uporabljali predvsem na podeželju, v zadnjih letih pa opažamo vse večje zanimanje tudi v urbanem okolju. Ta sprememba trenda se kaže v povečanem zanimanju za lesne pelete, saj je udobje ogrevanja s peleti skoraj identično udobju ogrevanja s kurilnim oljem.

 

V energetske namene se večinoma uporablja predvsem les slabše kakovosti ter lesni ostanki in odslužen les. glede na pripravo poznamo naslednje oblike lesa:

  • Drva – les, ki je razžagan in po potrebi cepljen z namenom energetske izrabe v napravah, kot so peči, kamini ali kotli za centralno ogrevanje individualnih hiš lahko pa tudi stanovanj. Drva imajo praviloma dolžino od 150 do 1000 mm, predvsem zaradi dimenzij peči.
  • Polena – les, nasekan z ostrimi cepilnimi in sekalnimi napravami, pri čemer je večina gradiva dolga od 150 do 500 mm, prav tako zaradi dimenzij kurišč v pečeh.
  • Cepanice – les, razcepljen in razrezan pravi-loma na dolžino 500 mm ali več.
  • Okroglice – les, nerazcepljen in razrezan praviloma na dolžino 500 mm ali več.
  • Lesni sekanci – nasekana lesna biomasa v obliki koščkov z določeno velikostjo delcev, ki se izdelujejo z mehansko obdelavo z ostrim orodjem, kot so noži. Lesni sekanci so nepravilne pravokotne oblike in značilne dolžine od 5 do 50 mm, ter z manjšo debelino v primerjavi z drugimi dimenzijami.
  • Grobi lesni sekanci – les, nasekan z ostrimi sekalnimi napravami, pri čemer je dolžina večine delcev bistveno daljša kot pri lesnih sekancih, oblika pa je bolj robata. Značilna dolžina grobih lesnih sekancev je med 50 in 150 mm.
  • Grobi lesni drobir – les v obliki koščkov različnih velikosti in oblik, ki se proizvajajo z lomljenjem in drobljenjem s topim orodjem, kot so valji ali kladiva.
  • Lahko gre tudi za odpadni material pri primarni proizvodnji lesnih elementov.

 

Najpomembnejše lastnosti lesnih goriv so dimenzije, tržna oblika, vsebnost vode, kurilnost in vsebnost za človeka in okolje škodljivih snovi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.