Ali kurite pravilno?

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili zloženko o kurjenju lesa, ki je sicer obnovljivi vir energije in z zgorevanjem v kurilnih napravah ne povečuje izpuste toplogrednih plinov, pri zgorevanju pa žal nastajajo tudi prašni delci, ki onesnažujejo zrak in predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.

Pravilno kurjenje v kurilnih napravah s trdnim gorivom in pravilna priprava drv zelo povečata izkoristek kurjenja drv, prav tako zelo zmanjšata izpuste zdravju škodljivih prašnih delcev PM10 in manjših.

 
Izsledki raziskav kažejo, da se izkoristek kurilnih naprav tako poveča za najmanj 20 %, izpusti prašnih delcev pa se prav tako zmanjšajo za 20 %. Slednje je posebej pomembno za kurjenje s kurilnimi napravami na trda goriva v naseljih, kotlinah in na območjih s prekomerno onesnaženostjo zraka.

 
Da se ti zmanjšajo, je še kako pomembno tudi z vidika zmanjševanja stroškov ogrevanja.

 
Nasveti za pravilno pripravo drv (.pdf) (zlasti glede njihove vlažnosti) in pravilno kurjenje (.pdf) so zato še kako dobrodošli.

 

Peči s čim večjim izkoristkom in čim manjšimi izpusti prašnih delcev so tretja skupina ukrepov učinkovitega kurjenja v malih kurilnih napravah.

 
Eko sklad v svoji razpisih nepovratnih finančnih spodbud občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije sprotno obnavlja Seznam toplovodnih kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso.

 

Ob začetku sezone kurjenja in povečanih obremenitev zunanjega zraka s PM10 smo na MKO organizirali tudi novinarsko konferenco, na kateri so strokovnjaki govorili o aktualnih ukrepih, s katerimi je mogoče zmanjšati onesnaževanje zraka s PM10. Več informacij o novinarski konferenci najdete na povezavi Novinarska konferenca ob začetku sezone kurjenja, kjer vas med drugim čakajo tudi povezave s koristnimi napotki o izbiri in nakupu peletov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.